Disaster Recovery as a Service

Met Disaster Recovery as a Service (DRaaS) van Fundaments borgt u de continuïteit van uw organisatie in geval van een calamiteit. Doordat er een kopie van uw complete virtuele omgeving (data, systemen, netwerken en applicaties) wordt opgeslagen op een andere locatie, bent u binnen no-time weer online zonder dat er bedrijfsgegevens verloren gaan. Ontdek de mogelijkheden van DRaaS van Fundaments en kies voor continuïteit, veiligheid en zekerheid.

Flexibel

Flexibel inzetbare dienst, waarbij een beschikbaarheid per applicatie kan worden gegarandeerd.

Multi-inzetbaar

Inzetbaar voor zowel Cloud-infrastructuur als voor op bedrijfslocatie (on premises) aanwezige infrastructuur.

Pay as you Go

Betalen naar gebruik en maximale controle op kosten, zelfs mogelijk om per uur te gebruiken.

Nederlandse datacenters

Uitsluitend aangeboden vanuit hoogwaardige Tier3+ datacenterlocaties in Nederland.

Wat is Disaster Recovery as a Service (DRaaS)?

In een steeds digitaler wordende wereld zijn beschikbaarheid en bescherming van data cruciaal. Juist door deze afhankelijkheid van IT, kan een korte onderbreking al grote gevolgen hebben. Onderbrekingen kunnen een infrastructurele oorzaak hebben (zoals uitval van hardware, stroom of brand), maar veel vaker is een onderbreking het gevolg van cyberaanvallen (zoals ransomware en hacks) of gewoonweg het gevolg van een menselijke fout. Om uw Cloud tegen alle scenario’s te beschermen, biedt Fundaments Disaster Recovery as a Service (DRaaS). DRaaS is een dienst, waarmee u uw infrastructuur, applicaties en data beschermt door ze op een andere locatie op te slaan.

De disaster recovery omgeving

Disaster Recovery as a Service is gebaseerd op het creëren van een exacte kopie van het bedrijfskritische applicatielandschap van uw bedrijf. Mocht de primaire omgeving onbereikbaar worden door een calamiteit, dan kunt u eenvoudig terugvallen op de uitwijk-omgeving om vertrouwd verder te werken. Dit maakt DRaaS van Fundaments een belangrijk onderdeel van uw Business Continuity Plan (BCP).

Dataverlies (RPO) en hersteltijd (RTO)

De Recovery Point Objective (RPO) en Recovery Time Objective (RTO) bepalen respectievelijk de mate van dataverlies en de snelheid van herstel van de dienstverlening na het optreden van een incident: het ‘disaster’.

De hoeveelheid dataverlies wordt bepaald door het punt waarnaar teruggegaan kan worden, teruggerekend vanaf het moment van het incident. Met de Fundaments DRaaS-oplossingen kan dit naar keuze enkele seconden, minuten tot een aantal dagen zijn. De gebruikte techniek zorgt ervoor dat de productieomgeving met behulp van een log (journal genoemd) veranderingen wegschrijft naar de uitwijkomgeving. Dit principe kan tot maximaal twee weken worden ingezet. Is een langere retentie benodigd, dan adviseren we onze Back-up as a Service (BaaS) dienst. Kijkende naar de RTO, zorgen de Fundaments DRaaS-oplossingen voor een startklare omgeving. Alle data is gesynchroniseerd met de uitwijkzijde en er is compute-capaciteit beschikbaar om de data te starten. Workloads en applicaties worden binnen minuten na het incident online gezet in de uitwijkomgeving na activatie van de uitwijk.

Fundaments heeft twee verschillende DRaaS-oplossingen beschikbaar, die ook gecombineerd ingezet kunnen worden. De specifieke inrichting is afhankelijk van de eisen ten aanzien van RTO en RPO.

De disaster recovery diensten van Fundaments

Fundaments heeft twee disaster recovery services: Zerto Virtual Replication en VMware Cloud Director Availability. Beide DRaaS-oplossingen zijn volledig geïntegreerd met de IaaS-diensten van Fundaments. Dit houdt in dat herstel van een omgeving, in test of bij een daadwerkelijke uitwijk, volledig geautomatiseerd uitgevoerd kan worden. Door middel van het indrukken van de ‘rode knop’ kan iedere omgeving uitgeweken worden naar het meest recente moment: vanaf daar zorgt de gebruikte software voor het configureren van de workloads aan het juiste netwerk, het omnummeren van IP-adressen en het starten in de juiste volgorde. Door deze hoge mate van integratie, wordt het ook zeer eenvoudig om de dienst te configureren en te gebruiken.

Zerto Virtual Replication

Zerto is een zeer gerenommeerde speler wanneer het gaat om DRaaS. Met jarenlange ervaring in het bieden van een Cloud-onafhankelijke oplossing is Zerto Virtual Replication de meest veelzijdige oplossing als het gaat om uitwijk: zowel Hyper-V als VMware vSphere zijn ondersteund in de Private Clouds, maar ook migratie naar de publieke Cloud is met Azure en AWS ondersteund.

Het beheer van de uitwijk vindt plaats via een online portaal, te bereiken via het Fundaments Klantportaal. In het portaal kunnen workloads worden geconfigureerd en kan de actuele waarde voor de RPO worden ingezien. Vanuit dit portaal is het ook mogelijk om een uitwijk te starten, zowel in test-modus als voor een daadwerkelijke uitwijk. De eenvoud van het portaal zorgt voor grip op de actuele status maar ook voor een eenvoudig beheer.

VMware Cloud Director Availability

VMware Cloud Director Availability is een DRaaS-oplossing gericht op het leveren van disaster recovery op het VMware vSphere platform. Het product is verregaand geïntegreerd in het Cloud Director beheerportaal en biedt daardoor eenvoud in gebruik. De RPO-waarde die geleverd kan worden met deze oplossing is 1 minuut, dus met deze oplossing is altijd sprake van 1 minuut aan dataverlies. Deze oplossing wordt vaak ook ingezet om te migreren van een bestaand vSphere platform naar Fundaments IaaS.

Net als met Zerto Virtual Replication is het mogelijk om per virtuele server een DR-protectie in te stellen. Hierbij kan de RPO geconfigureerd worden, en kan tevens retentie worden toegevoegd, waardoor aanvullend teruggevallen kan worden op eerdere herstelpunten. Deze optie wordt vaak gebruik om in een ransomware-scenario terug te kunnen vallen.

Daarnaast kan een configuratie worden toegevoegd voor een test-scenario, waarbij de configuratie volledig getest kan worden zonder impact op de dienstverlening. Deze functionaliteit is standaard beschikbaar bij de dienst. Door de naadloze integratie met Fundaments IaaS, biedt deze VMWare Cloud Director Availability een laagdrempelige oplossing voor het implementeren van een DRaaS-oplossing, zeker als de RPO-eisen in minuten in plaats van seconden liggen.

Zerto Virtual Replication of VMware Cloud Director Availability?

Fundaments adviseert bij een implementatie welke DraaS-oplossing het beste past. Als vuistregel kan gesteld worden dat keuze voor Zerto Virtual Replication wordt gemaakt wanneer RPO-eisen op minder dan een minuut liggen, of wanneer er sprake is van een verschil in virtualisatietechniek tussen bron- en uitwijkplatform. Ook wanneer een uitwijk naar hyperscalers als AWS en Azure vereist is, zal de keuze op Zerto Virtual Replication vallen.

De keuze voor VMware Cloud Director Availability past het beste bij een basis disaster recovery vraagstuk gebaseerd op VMware vSphere. Wanneer een RPO van 5 minuten acceptabel is, past deze oplossing goed.

De DRaaS-dienst kan in meerdere scenario’s worden toegepast: de meest gebruikte is Cloud to Cloud DRaaS, waarbij de bron- en uitwijkzijde beide in de Fundaments IaaS zijn ondergebracht. Een ander veel gebruikt scenario is een uitwijk vanaf een kantoorlocatie naar de Fundaments IaaS: dit is on-premises to Cloud DRaaS. Dit biedt de mogelijkheid voor een disaster recovery service zonder grote investeringen in eigen hardware.

Hoogwaardige datacenterlocaties

Fundaments DRaaS wordt aangeboden vanuit een volledig Nederlands platform, verdeeld over zeven locaties in Oost-, Midden- en West-Nederland. Alle productie datacenterlocaties zijn Tier3+ locaties, de hoogste haalbare klasse voor een Nederlands datacenter op dit moment. Bij een Tier3+ datacenter is aan alles qua beveiliging gedacht, zo is er gegarandeerde stroomvoorziening, inbraakbeveiliging, water- en branddetectie en klimaatregeling.

A map of the Netherlands with markings of data centers

100% controle over uw data

Zeker weten waar uw data staat? Dat kan de soevereine Cloud van Fundaments u garanderen. Hiermee krijgt u de garantie dat uw data op Nederlandse bodem staat, dat het wordt beheerd door een Nederlandse partij, namelijk Fundaments, en er daarmee volledige controle is op al uw data. De Private Cloud-oplossingen van Fundaments zijn de basis voor een solide en betrouwbare IT-infrastructuur - bij u of ons op locatie in Nederland. Onze datacenters zijn verdeeld over zeven datacenterlocaties in zowel Oost-, Midden als West-Nederland. Dit zijn allemaal Tier3+ locaties: de hoogste haalbare klasse voor een Nederlands datacenter op dit moment. Bij een Tier3+datacenter is aan alles qua beveiliging gedacht, zo is er gegarandeerde stroomvoorziening, inbraakbeveiliging, water- en branddetectie en klimaatregeling.

Voldoe aan Nederlandse wet- en regelgeving

Met de Cloud-oplossingen van Fundaments voldoet u aan de Nederlandse wetgeving voor dataopslag met alle relevante certificeringen (ISO 9001, ISO 14001, ISO 27001, NEN 7510 en ISAE 3402 type I en II). Ook de Nederlandse datacenters van Fundaments hebben dezelfde of vergelijkbare certificeringen. Door de NEN 7510 certificering is ons platform bovendien geschikt voor de ondersteuning van zorginstellingen.

No items found.