Sluiten

Zoeken

Succesverhalen

EXPRO it

Iris Nicolaas
Door Iris Nicolaas op 27 april 2020
Succesverhalen
Geschreven door
Iris Nicolaas
Geplaatst op
27 april 2020
Tags
Succesverhalen
Succesverhaal Expro IT Fundaments

Jeroen Busschers van EXPRO it over het belang van het verschil tussen Public en Private Cloud.

Als leverancier van IaaS-diensten spreken wij regelmatig met onze partners. Door elkaar te informeren weten we welke vragen er in de markt leven en wat interessante trends zijn. Die input hebben we nodig om te komen met diensten en uitbreidingen waar écht vraag naar is.

Eén van de zaken die wij volgen is de manier waarop over de verschillende soorten cloud wordt gesproken. Op basis van met name rapporten lijkt het dat de markt bekend is met het verschil tussen private en public cloud en daar gericht om vraagt. De voordelen van hybride cloud zouden inmiddels ook bij bijna iedereen bekend zijn. Wat wij daar opvallend aan vinden, is dat we die signalen veel minder terugzien in de gevraagde en ongevraagde feedback van onze partners en leveranciers.

VERSCHIL PUBLIC EN PRIVATE CLOUD

We hebben Jeroen Busschers van onze partner EXPRO it om een reactie gevraagd. Jeroen: “het verschil tussen public en private is iets dat volgens mij vooral aan de leveranciers kant speelt. Onze klanten, waaraan wij clouddiensten leveren op basis van de Fundaments bouwblokken, hebben het er zelden over. Zij hebben behoefte aan een goede oplossing en als dat kan vanuit een public of alleen een private cloud, dan doen ze dat”.

“Wat we wel zien, en dat is wel verklaarbaar, is dat er vragen worden gesteld over de plaats van de data. Sommige van onze klanten hebben de harde eis dat data de EU, of zelfs Nederland, niet uit mag”, vervolgt Jeroen zijn uitleg. Op grond van dat soort eisen is het gebruik van een public cloud vaak onmogelijk, de private cloud van Fundaments daarentegen staat in Nederland en is voor kritische klanten uit uiteenlopende sectoren, zoals productie en finance, een goede oplossing.

Jeroen: “in de praktijk komt het er op neer dat we voor dit type klanten eerder een hybride oplossing realiseren. Dat is een brede term, daaronder verstaan we de gecombineerde inzet van public en private, maar ook van cloud en on-premises. Bij dat eerste moet je denken aan SaaS-oplossingen, zoals de office pakketten die voor een deel van het bedrijf essentieel zijn, maar eigenlijk niet vanuit een private cloud omgeving worden aangeboden. Data die heel belangrijk is, denk aan Intellectueel Eigendom, staat in die situatie in een private cloud. Tezamen vormt dat een hybride oplossing.”

“De tweede case is de combinatie van cloud en on-premises. Met name in productieomgevingen, zoals bij onze klant Mitsubishi Heavy Industries, zie je dat data on-premises moet zijn. Dat garandeert de kortste responstijd, wat voor het aansturen van machines en robots natuurlijk van groot belang is. Dit soort klanten gebruikt cloud als testomgeving, wat extreem veilig is want er is geen directe link met de productie omgevingen. Daarnaast is de cloud bij deze klanten altijd een vast bestanddeel van de Business Continuity en Disaster Recovery maatregelen. Daarmee bedoel ik dat de cloud – bij voorkeur de private cloud – intensief wordt gebruikt als off-premises back-up locatie.”

CONCLUSIE

Met hybride oplossingen als uitgangspunt kunt u de klanten veel meer bieden dan wanneer wordt vastgehouden aan een oplossing gebaseerd op alleen public of private cloud. De flexibele bouwstenen van Fundaments zijn een perfecte basis voor hybride clouddiensten.

Thijs Ramaker Fundaments

Bel of mail Thijs

Heeft u een vraag over de verschillende soorten Clouds? Thijs helpt u graag.

+31 (0)88 4 227 227 t.ramaker@fundaments.nl

Meer over de verschillende soorten Cloud

Download whitepaper