WebNL

Developers René Kuiper en Maarten Molenschot vertellen hoe Fundaments het verlengstuk werd van WebNL, door zaken als serveronderhoud, updates en monitoring op zich te nemen.

Geschreven door
Chantal Drok
&
Iris Nicolaas
Geplaatst op
20
-
02
-
2023
2024
website
WebNL
sector
ISV

WIe hebben wij gesproken?

René Kuiper
Developer

Veel organisaties hebben als wens om zich volledig te kunnen focussen op hun core-business. Zo ook WebNL creative studios uit Stellendam. Ruim 10 jaar geleden kwamen ze met deze wens en het bijbehorende Managed Cloud-vraagstuk bij Fundaments.

Waar waren jullie naar op zoek bij een Managed Cloud-leverancier?

René: “Wij zijn zelf ontzettend nuchter en dat zoeken we ook altijd in onze leveranciers. Als een leverancier een leuk verhaal vertelt, maar dit vervolgens niet waarmaakt, ga ik ontevreden de deur uit. Geen woorden, maar daden dus, echt op z’n Rotterdams. Daarnaast vinden we persoonlijk contact erg belangrijk. Niet dat je een nummertje bent waarbij een engineer zich verstopt achter een portal. Ik wil kunnen sparren met iemand en discussies kunnen voeren. We waren dus vooral op zoek naar partnerschap met een no-nonsense partij.”

Met welk vraagstuk kwamen jullie toen bij Fundaments?

René: “WebNL voorziet op alle vlakken van communicatie. Van strategie, branding en design tot UX, marketing en campagnes. En natuurlijk ontwikkelen we ook talloze web-oplossingen. Daar hoort ook applicatie- en websitehosting bij.”

Maarten: “Onze development-afdeling richt zich op het ontwikkelen van code en applicatie. Onze kennis ligt minder bij hosting. We waren dus op zoek naar een verlengstuk van onszelf, een partij dat het hostingstuk voor ons kan waarnemen zodat wij daar niet continu mee bezig hoeven zijn. Echt een partij die met ons meedenkt in de oplossingen die wij nodig hebben.”

Welke oplossing heeft Fundaments jullie geboden?

Maarten: “Een Managed Cloud-oplossing, met daar bovenop verschillende security-oplossingen. Daarnaast zijn ze bij Fundaments altijd goed op de hoogte van de nieuwste technieken en experimenteren ze daar ook mee om vervolgens te kijken of het iets voor ons zou kunnen zijn. Dat is ook iets wat we graag willen. Wij hebben die expertise niet en focussen ons puur op de ontwikkeling van applicaties. Fundaments is dus precies het verlengstuk waar ik het net over had.”

René: “Het gebeurt ook regelmatig dat ik bij Fundaments de vraag neerleg om mee te denken over wat nog meer interessant kan zijn voor ons portfolio. Zo lijkt het op dit moment ook voor de hand liggend dat we naar de Container Platform as a Service-oplossing gaan kijken in de toekomst. De Solution Consultants begrijpen goed waar wij mee bezig zijn en vermoeien ons niet met wat we niet nodig hebben. Ze komen heel gericht met nieuwe toevoegingen.”

Welke voordelen brengt deze oplossing voor jullie mee?

Maarten: “Het is wel eens voorgekomen dat er ’s nachts iets gebeurt. Dit wordt dan meteen door Fundaments opgelost, waardoor je niet eens door hebt gehad dat er überhaupt iets is gebeurd. Als ik dan de volgende dag mijn mailbox open, lees ik wat er is voorgevallen en wat er is gedaan om het op te lossen. Dan volgt er daarna vaak nog een telefoontje waarin het probleem uitgebreid wordt toegelicht. Dit scheelt ons als WebNL veel tijd en geeft ons en onze klanten ook in de avonduren en in het weekend veel rust.”

René: “We worden eigenlijk volledig ontzorgd en kunnen het nu zelf loslaten. Voor ons is het niet haalbaar om iemand fulltime op serverbeheer te zetten. Op het moment dat een server niet goed presteert, krijgen we een belletje van Fundaments en raden ze een oplossing aan. We hoeven hier dan alleen een beslissing over te nemen. Daarnaast worden updates voor ons geïnstalleerd, zodat we ook daar geen omkijken meer naar hebben. Uiteindelijk scheelt het ons gewoon geld. We hoeven geen monitoring servers af te nemen en geen gespecialiseerde software aan te schaffen of dure cursussen te volgen.”

Hoe ervaren jullie de samenwerking?

René: “Het is een beetje als een goed huwelijk. We kibbelen af en toe, maar dat is nodig om de juiste koers te bepalen. Doordat we beide ontzettend nuchter zijn, wordt alles gewoon gezegd en uitgesproken en kunnen we daarna weer door. We werken goed samen en er heerst een fijne sfeer. Persoonlijk vind ik het erg prettig dat ik mijn gedachten kan spiegelen aan de supporters wanneer ik ergens niet uitkom, zelfs als dit niet gerelateerd is aan een Fundaments-server. Dat zie ik nou echt als een verlengstuk.”

Wat betekent de soevereine Cloud status van Fundaments voor jullie?

Maarten: “Voor een aantal van onze klanten is deze status ontzettend belangrijk. We hebben klanten die opereren in de zorg en we werken ook samen met verzekeringsmaatschappijen. Hier komt veel persoonlijke data bij kijken. Qua wetgeving zijn we verplicht dat deze data in elk geval in de EU staat en beter nog: in Nederland. Ook bij aanbestedingstrajecten is dit een veel gehoorde eis.”

René: “Dat Fundaments kan garanderen dat data in Nederland staat is voor ons enorm prettig. Met name als we het hebben over persoonlijke gegevens die mensen invullen op door ons gemaakte websites. Als we gebruik zouden maken van een partij zoals Amazon zou het voor ons veel moeilijker zijn om na te gaan of de data daadwerkelijk in Nederland of Europa staat.”

Hoe zien jullie de toekomst (met Fundaments) tegemoet?

René: “We kijken daarbij vooral waar onze eigen dienstverlening naartoe gaat en waar we Fundaments nodig hebben om die plannen te realiseren. Uiteindelijk gaat het erom dat we ons meer en meer kunnen focussen op dat waar we goed in zijn en dat Fundaments de rest doet. We zien onze toekomst dan ook rooskleurig tegemoet!”

Over de klant

In de WebNL creative studios zetten ambitieuze professionals zich in om organisaties, mensen en merken mooier en beter te maken. Hun kracht ligt in het doorgronden van vraagstukken, uitdagingen of kansen. Op basis van onderzoek ontwikkelen ze samen een strategie, waarna ze verschillende middelen en campagnes inzetten om nog grotere successen te behalen.