Cloudbeveiliging; drie bedreigingen, drie oplossingen

In de praktijk missen veel organisaties de juiste bescherming tegen digitale bedreigingen. Dat kan verschillende redenen hebben. Zo kan de zoektocht naar een passende cloud beveiliging nog op de to-do-lijst staan, of misschien hopen organisaties dat digitale bedreigingen aan hen voorbijgaan. Zorg dat u niet één van hen bent. Zeker nu digitale criminaliteit booming business is, zijn de risico’s groot. Het aantal digitale bedreigingen groeit nog ieder jaar. Hoog tijd om te kijken hoe u en uw klanten zich hier adequaat tegen wapenen. Daarom staan hieronder drie van deze veel voorkomende digitale bedreigingen en de passende cloud beveiliging beschreven.

cloudbeveiliging

1. Ransom- en cryptoware

Bij ransom- en cryptoware worden ICT-systemen ‘gegijzeld’ door ze niet beschikbaar te maken. Nadat de eigenaren van de gegijzelde ICT-systemen losgeld hebben betaald, worden de systemen (meestal) weer vrijgegeven. Bij cryptoware worden de gegevens ook nog versleuteld, wat het extra lastig maakt om de systemen weer vrij te krijgen. Sinds de opkomst van ransom- en cryptoware in 2013 is deze vorm van digitale criminaliteit sterk gegroeid in omvang. Het is zelfs de meeste voorkomende vorm van digitale criminaliteit op dit moment.
Vooral cryptoware is populair onder criminelen, omdat veel organisaties het makkelijker vinden om het losgeld te betalen dan zelf de gegijzelde systemen weer bereikbaar te maken. Daarbij speelt tijd ook een belangrijke factor. Geen enkele organisatie wil lang stilstaan, en vaak is het sneller om het losgeld te betalen dan op dat moment zelf een oplossing te vinden, tenzij… u een goede back-up heeft.

Een back-up om op terug te vallen

Natuurlijk wilt u criminelen niet gaan betalen om weer bij uw eigen gegevens te kunnen. Zorg daarom voor een actuele back-up van uw data. Hiermee heeft u altijd een kopie om op terug te vallen en houden criminelen u niet van uw werk. Uiteraard werkt dit alleen als deze back-up op een andere locatie staat dan waar uw ‘gegijzelde’ systemen draaien. De (cloud)back-uplocatie van Fundaments biedt u zo’n veilige ‘externe’ back-uplocatie. Wat u verder kunt doen tegen ransom- en cryptoware leest u hier.

2. DDoS-aanvallen

DDoS (Distributed Denial of Service)-aanvallen komen steeds vaker voor. Deze aanvallen worden ook steeds omvangrijker. Met zo’n aanval proberen criminelen uw dienstverlening digitaal onbereikbaar te maken. Door een bepaalde server te overbelasten wordt deze onbereikbaar, waardoor u en uw klanten dus niet meer bij hun e-mail-, web- of applicatieserver kunnen. En dat betekent stilstand, tenzij… u gebruik maakt van de DDoS-wasstraat van Fundaments.

De DDoS-wasstraat

Stilstaan is geen optie. Dus ook niet als u het doelwit wordt van een DDoS-aanval. Daarom kunt u nu bij Fundaments gebruik maken van de DDoS-wasstraat. De DDoS-wasstraat wast als het ware het ongewenste verkeer weg en zorgt ervoor dat het gewenste verkeer u gewoon kan bereiken. Hiermee is uw dienst altijd bereikbaar, ondanks de DDoS-aanval. En dat voor een heel vriendelijk prijsje. U sluit gewoon een goed betaalbaar abonnement af. Meer over de DDoS-wasstraat van Fundaments leest u hier.

3. Digitale inbraak

Twee op de vijf ondernemers krijgen te maken met digitale inbraak, ofwel worden gehackt. Hackers proberen ongemerkt uw data te bereiken en dat zelden met goede bedoelingen. U moet er toch niet aan denken dat uw organisatie te maken heeft met een datalek, met alle gevolgen van dien. Het is dan ook van groot belang dat u uw dienst hiertegen beschermt. Digitale inbraak kan u ook overkomen, tenzij… u gebruik maakt van een goede firewall.

De firewall

Een firewall is een beveiligingssysteem dat tussen het internet en een computer(netwerk) of een virtuele machine (VM) in is geplaatst. Als een soort portier controleert het iedereen die naar binnen of buiten wil en laat alleen gewenste bezoekers door. De firewall voorkomt dus ongeautoriseerd toegang van en naar uw virtuele omgeving. Afhankelijk van de instellingen wordt bepaald wat langs de firewall komt en wat wordt geblokkeerd. Een goede firewall is dus van groot belang voor de veiligheid van uw data. Kies daarom een firewall van Fundaments. Welke het best bij uw omgeving past leest u hier.

 

Digitale veiligheid

Dagelijks komen er een hoop digitale bedreigen uw kant op. En helaas wordt de digitale veiligheid nog steeds overschat. Tegelijkertijd is het veilig houden van de digitale omgeving een grote zorg voor veel IT-managers. Zeker sinds de wet meldplicht datalekken, waarbij organisaties beboet worden als data niet veilig wordt gehouden. Gelukkig kunt u zich wapenen tegen deze dreigingen met de juiste cloud beveiliging.

Wat kunt u doen om u te wapenen tegen digitale bedreigingen

  • Maak iedereen binnen uw organisatie, inclusief uzelf, bewust van de digitale bedreigingen.
  • Zorg voor een actuele back-up op een andere locatie dan uw eigen.
  • Bescherm uw omgeving tegen DDoS-aanvallen met de DDoS-wasstraat.
  • Gebruik een goede firewall.
  • Gebruik goede antivirussoftware.
  • Houd besturingssystemen en software up-to-date.
  • Zorg voor sterke wachtwoorden met eventueel een tweetrapsauthenticatie.

Slachtoffer van digitale bedreiging?

Mocht u slachtoffer worden van een digitale dreiging doe dan altijd aangifte. Daarvoor kunt u terecht bij de digitale recherche, waarbij u via 0900-8844 een afspraak kan maken. De politie kan bekend zijn met het soort aanval dat u treft en u hiermee verder helpen. Daarbij is het natuurlijk van belang dat de daders worden gepakt, om herhaling te voorkomen. Kijk hiervoor ook op nomoreransom.org.

 

 

Meer weten over cloudbeveiliging?
Een sprong voorwaarts
“Door gebruik te maken van het platform en de expertise van Fundaments hebben we als bedrijf een sprong voorwaarts gemaakt in de professionalisering van ons deel van de keten."
Jeroen Mahler
Managing Director van CoBrowser
Steengoede flexibiliteit
“De steengoede flexibiliteit van Fundaments is ook een belangrijke factor. Met de instelling dat iets eerst gefixed moet zijn en dat we dan pas over de factuur gaan praten, helpen ze ons enorm.”
Jeroen Mahler
Managing Director van CoBrowser
Moderne slimme firewall
"Wij zochten een oplossing die ons ondersteund om ieder mogelijke vector aanval te kunnen verdedigen. Wij hadden vooral behoefte aan een moderne slimme firewall en met het aanbod van Fundaments voor de Next Generation Redundant Firewall, die gebaseerd is op de technologie van Fortinet, hebben we nu precies wat we zochten. Voor ons was het een logische keuze.”
Maarten Huijs
Engineer bij Kempen Automatisering
Vertrouwen op een partner
"Soms is specifieke kennis noodzakelijk en het is niet altijd rendabel die kennis zelf in huis te halen. Dan is het goed als je kunt vertrouwen op een partner die je daarin ontzorgt, thuis is in de materie en niet voor alles direct een rekening stuurt. Die partner gaat open met je in gesprek: wat wil je, hoe kunnen we dat samen aanvliegen en oplossen. Dat is wat Fundaments doet."
Richard Hagen
van de Rolf groep
Meerdere fysieke locaties
"Als de klant bijvoorbeeld zijn data met het oog op DR op meerdere fysieke locaties wil hebben ondergebracht, kan dat ook. Maar of het nu om maatwerk gaat of om de uitgekiende standaard opties: hij heeft er geen omkijken naar. Dat is toch wel het mooie aan de nieuwe manieren van BU en DR."
Michel Erkens en Alexander van Bruchem
van Onguard
Goede oplossing met minder kosten
“Als je de connectiviteitskosten, dus de private verbindingen, ziet als onderdeel van een migratie naar de cloud, waarbij je geen eigen hardware en onderhoud meer nodig hebt, je verzekeringspremie omlaag kan, de energiekosten op de zaak afnemen en dan zijn er nog wat kostenposten die kleiner worden, dan zal je zien dat dit echt een goede oplossing is.”
Jeroen Bruggeman
Enterprise Administrator bij CNS-IT
Veiligheid op nr. 1
Bij Cobrowser hebben ze gemerkt dat er in de markt nogal een verschil is in hoe partijen met veiligheid omgaan. “Er zijn bedrijven die dit minder belangrijk vinden. Voor ons is het echter essentieel dat wij een partner vinden die daar ook mee bezig is. Daarom hebben wij ook voor Fundaments gekozen. Veiligheid is een heel natuurlijk onderdeel van onze samenwerking.”
Frank Leegstra
Directeur en security officer van CoBrowser
Tijdwinst en aanzienlijk kortere down-time
“De daadwerkelijke down-time bij een migratie kunnen we nu beperken tot enkele minuten in plaats van uren. Dat biedt dus veel voordelen voor onze klanten en dat is natuurlijk het belangrijkste. Daarnaast levert het ook tijdwinst op voor onze engineers.”
Harm Jan Stam
Technical Supervisor bij Oxilion