Migratie en Disaster Recovery

Cartoon migratieVeel partijen doen onnodig moeilijk over migraties, om uren te kunnen schrijven of ellenlange consultancy trajecten te verkopen. Zonde, omdat dit de klant alleen maar cloudstrofobisch maakt. Het migreren van data hoeft namelijk helemaal niet moeilijk te zijn.

Fundaments biedt, voor de overstap naar haar cloud infrastructuur, verschillende mogelijkheden om eenvoudig te migreren. Daarnaast kan de gebruikte software ook worden ingezet om tussen datacentra zogenaamde failover scenario’s te realiseren. Deze kunnen dan weer gebruikt worden voor disaster recovery. Dankzij deze slimme software zijn zowel migratie als disaster recovery eenvoudig te realiseren en is inter-cloud migratie geen kwestie meer van weken werk, maar van uren.

Voor zowel de migratie als de disaster recovery maakt Fundaments gebruik van dezelfde software. Hierdoor is het mogelijk om één of meerdere virtuele machines te configureren met een vooropgezet plan waarin wordt aangegeven wat de recovery point objective (RPO) is. Deze kan geconfigureerd worden tussen enkele seconden en een dag. Na configuratie zorgt de software vervolgens ervoor dat de data binnen de virtuele machines aan de primaire en secundaire zijde synchroon blijft.

Eén klik op de knop

In het geval van een migratie kan letterlijk met één klik op de knop gewisseld worden tussen de primaire en secundaire cloud en dus zo de failover worden ingezet. De software configureert vervolgens de rest, waarbij in enkel minuten de virtuele machine geheel gesynchroniseerd wordt en weer opstart op de secundaire locatie. Bij een disaster recovery scenario wordt ditzelfde principe gebruikt. Daarbij is het zelfs mogelijk om de rollen tussen primaire en secundaire locatie te wisselen, waardoor een failover dus ook terug te draaien is.

Testen tijdens productie

Uiteraard zijn, zowel in de migratie als in de disaster recovery scenario’s, ook tests uit te voeren om te zien of een migratie goed verloopt. Hierbij gaat alles hetzelfde als in een niet-test scenario, alleen zonder uitschakeling van de primaire kant en het daarna starten van de virtuele omgeving, gekoppeld aan een testnetwerk, aan de secundaire kant. Hiermee is aan te tonen dat het geconfigureerde uitwijkscenario ook daadwerkelijk aan de verwachting voldoet.

Drempels wegnemen

Met de toepassing van de migratie en disaster recovery software kan Fundaments een enorme drempel wegnemen in de migratie naar de cloud, maar ook tussen clouds en zelfs – mocht het niet bevallen – de migratie terugdraaien.

Alle voordelen op een rijtje:

  • Eén oplossing voor beide scenario’s: migratie, disaster recovery.
  • Configuratie van ieder scenario met een aantal muisklikken.
  • Daadwerkelijke migratie met één druk op de muisknop.
  • Mogelijkheid om migratie en disaster recovery te testen tijdens productie.
  • Maximale flexibiliteit tussen clouds

Meer weten over migratie of disaster recovery. Neem dan contact met ons op.

Lees ook over de rol van de verbindingen bij een migratie.