Explosieve groei in AI, Martin Hosken (VMware) vertelt hierover

Tijdens deze Extended Version van de Explore BUZZ talks spreekt Larik-Jan Verschuren (CTO van Fundaments) hierover met Martin Hosken (Chief Technologist, Cloud bij VMware) terwijl ze in onze Explore BUZZ onderweg zijn naar Fira de Barcelona.

Geschreven door
Iris Nicolaas
&
Geplaatst op
14
-
12
-
2023
2024
Geschreven door
Iris Nicolaas
&
Geplaatst op
14
-
12
-
2023
2024

Ze bespreken onder andere thema’s als Sovereign Cloud en Private AI. Wat is een Sovereign Cloud eigenlijk? Hoe onderscheidt VMware zich op dit vlak? En wat doet VMware op het gebied van AI? Larik-Jan en Martin bespreken het in onderstaande video.

Martin, wat zijn de onderwerpen die je het meest voorbij ziet komen op het moment?

Martin: “We zien dat het veel gaat over Sovereign Cloud en wat dit teweegbrengt in de markt. VMware is min of meer de leider rondom dit hele onderwerp en zelfs Azure, Microsoft, Google Cloud, Oracle en AWS proberen nu allemaal een inhaalslag te maken. Maar er zijn ook uitdagingen op dit vlak, bijvoorbeeld omtrent de definitie van Sovereign Cloud. Er is geen duidelijke definitie. Hierdoor zien we dat partners, maar ook concurrenten, het allemaal anders gebruiken.”

Wat is het verschil tussen VMware en die andere partijen als we het hebben over soevereine Cloud?

Martin: “Bij VMware gaat het niet enkel om dataresidentie, maar juist over controle. VMware is de enige Cloud-partner die klanten en partners helpt bij het krijgen van jurisdictionele controle over hun data. VMware bezit en beheert namelijk geen eigen Clouds. Onze partners bezitten en beheren de Clouds in jurisdictie en hebben dus volledige jurisdictionele controle over hun data, ook voor hun klanten. Dat is uniek als je kijkt vanuit het Sovereign Cloud perspectief. We leven in een tijd van hypes en dat is op dit moment rondom Sovereign Cloud, iedereen wil hierop meeliften. Je kunt het je niet veroorloven om achter te blijven, anders word je irrelevant.”“De Europese Commissie sluit zich grotendeels aan bij hoe wij denken over wat Sovereign Cloud is. Maar het zou goed zijn als ze een statement maken als: ‘dit is hoe wij de Sovereign Cloud zien’. Dat zou ons ook enorm helpen. Ze hebben het er al wel een tijd over, dus misschien komt het nog.”

Wat doet VMware op het gebied van AI?

Martin: “In Las Vegas hebben we ons ‘Private AI Initiative’ aangekondigd. Dit gaat over dat je de iteratie van je dataset lokaal uitvoert waar de data zich bevindt. We hebben veel bedrijven en klanten die data verzamelen in hun eigen datacenters en deze data dan verplaatsen naar Public Clouds om analyses te kunnen doen: AI gebaseerde analyses, machine learning etcetera. Dat is niet handig om te doen, zowel vanuit een security en privacy-oogpunt, als vanuit een tijd en kostenoogpunt. De mogelijkheid om bijvoorbeeld AI-analyses en machine learning uit te voeren on prem of Edge is veel aantrekkelijker. Duizenden VMware-klanten voeren deze AI-voorspellingen al uit, het uitvoeren van dit soort analyses op basis van VMware is niet nieuw. Maar, AI explodeert de laatste maanden echt en dit type AI is heel data-intensief. Dus VMware bouwt Private AI en dat is eigenlijk VMware Cloud met een stack van verschillende componenten die je nodig hebt, zowel open source als Nvidia proprietary drivers (of andere GPU-vendoren). Er is namelijk niet slechts één architectuur, maar door klanten een standaard aanpak en een referentie-architectuur te geven, hebben developers een startpunt.”

Wat zijn hierbij de uitdagingen?

Martin: “Het verkrijgen van de hardware/GPU’s is echt een uitdaging. Op dit moment bouwen we het dus voor klanten die hier al mee bezig zijn. Ze hebben de hardware en skills al, maar misten enkel nog een gestandaardiseerde aanpak om ermee aan de slag te gaan.”

Welke ontwikkeling zie je op dit moment?

Martin: “We zien een groei in het aantal workloads die de laatste jaren naar de publieke Cloud zijn verplaatst, dat die zijn teruggehaald. In sommige gevallen on prem maar ook private infrastructuur op colocatie. Bij VMware hebben we de juiste tooling die klanten helpt bij de migratie terug naar VMware, maar we bouwen ook aan extra functionaliteiten om dat proces verder te versimpelen. We noemen dit ook wel Cloud Smart: het toevoegen van intelligentie in welke beslissingen je maakt. Ik heb dit al vaker gezegd, maar soms is het gewoon oké dat je van gedachten verandert en een andere richting op gaat. Als je besluit iets terug te plaatsen, omdat het bijvoorbeeld niet goed werkt, moet je dit niet zien als mislukking. Je moet het juist zien als leerproces.”“Neemt niet weg dat het migreren tussen Clouds nu echt nog niet makkelijk is. We hebben berekend dat het plaatsen van een applicatie in de publieke Cloud rond de 600/800 dollar kost en als je je applicatie hier weer uit wilt halen kost het rond de 3600 dollar. Dit komt doordat wanneer je migreert naar de publieke Cloud, het meer een infrastructuur play is, je migreert van de ene infrastructuur naar de andere. Maar wanneer je uit de publieke Cloud wilt, moet je juist denken aan de applicatie lay-out. In sommige gevallen is het zelfs sneller om iets opnieuw te bouwen, dan om iets te migreren.”

No items found.
No items found.
No items found.