VMWORLD 2019 – DAG 3

Dag drie van VMworld zat weer bomvol interessante sessiesgezellige feestjes en goede gesprekken met onze leveranciers. Larik-Jan, CEO van Fundaments, sprak met Cohesity en Zerto en stelde hen een aantal vragen over hun recente ontwikkelingen en plannen voor 2020.  

Cohesity
Cohesity is het platform waar we veel van onze back-ups mee doen. Larik-Jan vroeg Maikel Kelder (Senior Systems Engineer) van Cohesity wat voor interessante ontwikkelingen er komen gaan.  

Maikel: “Nog voor het eind van dit jaar gaan we OneDrive en SharePoint uitbrengen in Office 365. In het eerste kwartaal van 2020 wordt daar ook Teams aan toegevoegd. Dan heb je de complete set van de Azure-stack. Dit is heel belangrijk voor de Managed Service Providers! 

Over de verder ontwikkelingen zegt Maikel het volgende: “We zetten vol in op onze App Store. Gaaf is dat we trendings kunnen laten zien op functionaliteit, bijvoorbeeld op afwijkingen van gedrag. Je krijgt dan een waarschuwing. Bijvoorbeeld van iemand die een standaard change rate van 3% heeft en opeens naar 8% of 10gaat. Dat kan dan bijvoorbeeld te maken hebben met besmetting van een virus. Zo hebben we meerdere integraties toegevoegd.”   

Larik-Jan voegt daar nog aan toe: “dit is allemaal inclusief op het platform, wat betekent dat we geen losse licenties meer nodig hebben. Dikomt allemaal naar het Fundamentsplatform.” 

Zerto
Larik-Jan sprak ook met Robbert Ravenhorst en Bas Welman van ZertoZerto is een belangrijke partij voor Fundaments als het gaat om continuïteit. Daarbij zetten wij het op twee manieren in: bij uitval van een datacenter en bij migratie-vraagstukken. Hierbij gaat het om migratie naar bijvoorbeeld de Fundaments Cloud en tegenwoordig ook steeds meer naar de publieke cloud 

Robbert ziet deze trend ook: “Vanuit Zerto zien we business continuity steeds meer afdalen van Enterprise naar mid-market organisaties en het MKB. Aan de ander kant zien we het cloudmobility stuk terugkomen, waarbij Zerto naadloos migreert richting Public Cloud, voornamelijk Azure. Daar zien we heel veel groei, net als bij AWS.”  

Bas vult aan: “Migraties blijven technisch altijd een lastig vraagstuk. Naar de public cloud werkt het net iets anders. AWS, Azure en HyperV hebben allemaal andere platformen. Daar zitten nog steeds driver issues in. Voor al deze uitdagingen proberen we zo goed en kwaad als het gaat, oplossingen te bieden.” 

Larik-Jan: “Jullie zijn de beste als je kijkt naar RPO (Recovery Point Objective) en RTO (Recovery Time Objective). Welke ontwikkelingen zien jullie hierin?”  

“Wat we merken is dat de RPO-discussie steeds beter wordt begrepen, omdat RPO 0 eigenlijk niet bestaat”, vertelt Robbert. “Het gaat niet meer om de RPO’s. Het gaat veel meer om wanneer je weer in staat bent om te werken met je applicaties en wanneer je medewerkers weer in staat zijn om bij de data te kunnen. Dat je hier weer bij kunt is natuurlijk fijn, maar wanneer je er echt weer mee aan de slag kan is veel belangrijker. Je kunt er simpelweg niet een dag uitliggen. Dan zijn je mensen een dag niet aan het werk en kun je je klanten een dag niet bedienen. 

Continuïteit is belangrijk en dit kun je met Zerto testen. We kunnen laten zien en hebben bewezen dat je in minuten of uren weer live kunt zijn. Dat is gewoon ontzettend belangrijk. Vanuit Enterprise is dat al heel lang zo, maar zeker bij de mid-market en het MKB wordt dit steeds meer gerealiseerd, omdat de afhankelijkheid van applicaties steeds belangrijker wordt.” 

Bas voegt daaraan toe: “De techniek haakt daar eigenlijk op in. Als je kijkt waar Zerto mee bezig is geweest de laatste jaren, is dat het sneller maken van de RTO en de schaal waarop dat gebeurt nog groter te maken. De vorig versie, de 1.0 release, heeft 8 tot 10 keer meer performance improvement voor vCloud gerealiseerd. In de volgende update voor Azure richten we ons volledig op de scaleout technologie van Azure. Dus gebruik maken van scale sets, work your VM’s, queues en dat soort zaken om veel grotere workloads in Azure te krijgen. Waar we vroeger 20 VM’s deden, doen we tegenwoordig 500 tegelijk.”  

Een enthousiaste Larik-Jan: Dat is wel heel gaaf. Dat geeft ons als Fundaments natuurlijk de mogelijkheid om overal alles heen te brengen.” 

Wat we nog meer zagen op dag 3
Bekijk hieronder wat Larik-Jan nog meer heeft gezien en gehoord tijdens dag 3 van VMworld 2019. 

Heeft u vragen over VMworld of een van de besproken onderwerpen? Neem dan gerust contact met ons op door te bellen naar 088 4 227 227 of mail naar info@fundaments.nl.