2021: het jaar van any-Cloud!

Wat staat ons in 2021 allemaal te wachten op het gebied van Cloud? Larik-Jan blikt alvast vooruit en vertelt welke belangrijke Cloud-trends hij verwacht te zien in dit nieuwe jaar.

Geschreven door
Iris Nicolaas
&
Geplaatst op
06
-
01
-
2021
2024
Geschreven door
Iris Nicolaas
&
Geplaatst op
06
-
01
-
2021
2024

PUBLIC CLOUD IS HERE TO STAY!

Dat Public Cloud steeds populairder wordt onder Nederlandse bedrijven wisten we al een tijdje, maar dat zelfs steeds meer (semi)overheden de publieke Cloud omarmen is vrij nieuw. Dit geeft goed aan dat het belang van Public Cloud steeds groter wordt en het niet meer weg te denken is uit ons dagelijks leven. In het bedrijfsleven en ook als particulier consumeren we steeds meer online diensten via onze mobiele apparaten, zoals onze smartphones en tablets. Meer traditioneel ingestelde organisaties, zoals overheden, kunnen dan natuurlijk niet achterblijven. Bij dit alles draait het om het snel kunnen ontwikkelen van online diensten en om schaalbaar en beschikbaar te blijven, ook als er veel vraag naar is.

Parallel aan deze trend blijkt dat het voor de eindgebruiker eigenlijk niet meer uitmaakt waar een applicatie draait, zolang deze maar bereikt kan worden, uiteraard op een veilige en eenvoudige manier. Voor de dienstaanbieders is er dus steeds meer vraag om breder te kijken naar de traditionele Cloud-oplossingen en platformen, waardoor juist die publieke Cloud enorm groeit in populariteit. Waarom? Het gebruiksgemak van publieke Cloud zorgt voor een snelle adoptie in het ontwikkelproces van een dienst of applicatie. Juist dat concept van altijd beschikbaar en configureerbaar zijn, gecombineerd met het betalen naar gebruik, is wat dit concept zo aantrekkelijk maakt. Is Private Cloud daarmee afgeschreven? Zeker niet!

Hoe makkelijk het ook is om Public Cloud af te nemen, het gaat vaak gepaard met een aantal uitdagingen. Denk hierbij aan de enorme keuze aan diensten vanuit bijvoorbeeld AWS of Azure, het vervolgens juist inzetten hiervan en daarnaast ook nog zorgen dat je in controle blijft van de uitgerolde diensten: denk alleen al aan de kosten en het correct gebruiken van al die diensten. Al deze zaken zijn in een Private Cloud overzichtelijker en beter te voorspellen, vaak ook voorzien van laagdrempelige ondersteuning. De oplossing is in dit geval om het beste van alle verschillende Cloud-werelden te omarmen.

Bij Fundaments zorgen we hiervoor. Wij hebben het model van publieke Cloud geprojecteerd op onze Private Cloud, waardoor je deze nu ook op dezelfde eenvoudige manier kunt afnemen en per uur kunt afrekenen. Hiermee maken we het verschil tussen het gebruik van Public en Private Cloud kleiner. Daarnaast zijn er ontwikkelingen dat publieke Cloud diensten in een lokaal datacenter gehost kunnen worden en dus in een door Fundaments beheerde dienst kunnen worden bewaakt. Je ziet dus dat de verwevenheid van Clouds naar the next level gaat!

VAN CLOUD-DEPENDENT NAAR ANY CLOUD

Dat de adoptie rondom publieke Cloud alleen maar groter wordt, heeft natuurlijk gevolgen voor dienstaanbieders (SaaS-leveranciers). Want, hoe gaan zij daarmee om? Voor hen is het van groot belang om een manier van ontwikkelen te gebruiken die niet gepaard gaat met een lock-in op een Cloud-technologie. Kortom, zij moeten ervoor zorgen dat ze Cloud-onafhankelijk worden. Dit kunnen ze realiseren door ervoor te zorgen dat hun platform in any Cloud werkt. De leveranciers van Cloud-platform technologieën spelen hierop in. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van VMware-technologie op de AWS Cloud (VMware on AWS), maar ook het hosten van AWS Outposts in een lokaal datacenter. Hiermee is het mogelijk om je AWS-diensten uit te rollen in je lokale datacenter. Maar er zijn daarin nog verdere ontwikkelingen. Een belangrijke is het gebruiken van microservices in een applicatie: de applicatie opdelen in kleine onderdelen, die afzonderlijk gehost en ontwikkeld kunnen worden. Dit wordt ook wel containerisatie genoemd.

Als applicatieontwikkelaar wil je snel kunnen ontwikkelen. Om dit te kunnen realiseren, moet je je applicaties uit elkaar kunnen trekken (containeriseren). Ondertussen wil je natuurlijk dat deze containers goed beheerd worden. Een belangrijke naam die er dan uitspringt is: Kubernetes. De grote spelers in de markt, zoals VMware, Azure en AWS, omarmen Kubernetes en bieden allemaal een platform aan voor Kubernetes omgevingen. Hierin zie je dat je juist daarmee je Cloud-technologie onafhankelijk kunt maken en dat je jezelf dus Cloud-onafhankelijk maakt.

Een mooi voorbeeld van een volgende stap in de Cloud-verwevenheid is het voorbeeld van AWS EKS Anywhere: hierin wordt het verlengen van de publieke AWS Cloud (zoals met Outposts) nog verder doorgevoerd, namelijk door de manier van beheren van Kubernetes-clusters gelijk te trekken en dus aan te bieden in een gehoste omgeving buiten AWS zelf.

Voor 2021 verwacht ik meer trends als deze: een verdere samensmelting van diensten en Cloud-platformen met als doel een versimpelde eindgebruikerservaring en verdere vereenvoudigde uitwisseling tussen Cloud-platformen.

En juist deze verbreding van diensten zorgt voor meer mogelijkheden als het gaat om het kunnen gebruiken van een Cloud-platform. Uiteraard zal het juist gebruiken van iedere oplossing nog altijd een uitdaging blijven, maar daar kun je bij Fundaments ook in het komende jaar zeker weer een goede partner in vinden!

No items found.
No items found.
No items found.