Datacenter tier classificatie

Om te toetsen hoe goed de beschikbaarheid van een datacenter is, is de Amerikaanse norm TIA-942 in 2005 opgesteld voor het Uptime Institute. Het classificeert datacenters in vier niveaus: tier 1 (Basis capacity), tier 2 (Redundancy of major components), tier 3 (Concurrently maintainable) en tier 4 (Fault tolerant). De tiernummers geven de garanties en redundantie aan. Hoe hoger de classificatie, hoe beter de beschikbaarheid van het datacenter is. Elke tier (laag) bouwt daarbij voort op de vorige laag; tier 4 bevat alle onderdelen van tier 1, 2 en 3 plus een aantal additionele eisen.

De vier tiers

Tier 1

Dit is de simpelste uitvoering en de basis waaraan elk datacenter moet voldoen. Er is één energieleverancier, één UPS (uninterruptible power supply) en één voeding naar de componenten (CRVK-1). Er is dus geen sprake van redundantie. Mocht er, geplande of ongeplande, uitval zijn dan leidt dit tot downtime.

Tier 2

Tier 2 is iets uitgebreider. Hier is sprake van één energieleverancier, één NSA (noodstroomaggregaat), één UPS en één voeding naar de componenten. Bij een eventuele stroomuitval kan de NSA ingezet worden. Toch zijn niet alle onderdelen redundant, waardoor downtime nog steeds aanwezig is bij onderhoud of uitval.

Tier 3

Bij tier 3 is er redundantie van de installaties en componenten. Er zijn twee energieleveranciers, twee keer een NSA, twee keer een UPS en twee voedingen naar de componenten. Hierbij is steeds slechts één pad actief. Bij onderhoud of uitval wordt het andere pad actief en heeft dit geen invloed op de beschikbaarheid.

Tier 4

Bij tier 4 is er sprake van volledige redundantie. Er zijn twee energieleveranciers, twee keer NSA, twee keer UPS en twee voedingen naar de componenten. Het grote verschil met tier 3 is dat bij tier 4 beide paden de helft van het vermogen leveren. Bij uitval of onderhoud levert het ander pad dan het totale vermogen.

Tier classificatie bij Nederlandse datacenters

De tier classificatie is gebaseerd op Amerikaanse maatstaven. Nederlandse datacenters zijn iets anders ingericht en daarom is de classificatie lastiger. Tier 1 en tier 2 zijn makkelijk te realiseren. In Nederland is 99,99% beschikbaarheid mogelijk, dus tier 3 datacenters komen hier ook voor (van daaruit werkt Fundaments). Tier 4 datacenters zijn er in Nederland niet. Bij tier 4 moet stroomlevering via twee geheel gescheiden paden worden geleverd. In Nederland hebben we één infrastructuur voor het stroomnetwerk, waardoor de tier 4 classificatie hier niet mogelijk is.

Tier 1Tier 2Tier 3Tier 4
Beschikbaarheid99,67%99,75%99,982%99,995%
Downtime/jaar28,8 uur22 uur1,6 uur0,8 uur
RedundantieGeenGedeeltelijkeN+12N+1
Stroominfrastructuur1111+1
Stroombron111+11+1

Fundaments werkt alleen met gecertificeerde Nederlandse tier 3 datacenters. Hiermee waarborgen wij de kwaliteit en de beschikbaarheid die we kunnen leveren. Wilt u meer weten over de diensten van Fundaments en de datacentra van waaruit wij opereren? Neem dan gerust contact met ons op via 088 4227 227 of mail naar info@fundaments.nl.

Meer weten over de datacentra van Fundaments?
Een sprong voorwaarts
“Door gebruik te maken van het platform en de expertise van Fundaments hebben we als bedrijf een sprong voorwaarts gemaakt in de professionalisering van ons deel van de keten."
Jeroen Mahler
Managing Director bij CoBrowser
Steengoede flexibiliteit
“De steengoede flexibiliteit van Fundaments is ook een belangrijke factor. Met de instelling dat iets eerst gefixed moet zijn en dat we dan pas over de factuur gaan praten, helpen ze ons enorm.”
Jeroen Mahler
Managing Director bij CoBrowser
Moderne slimme firewall
"Wij zochten een oplossing die ons helpt om iedere mogelijke vector-aanval te kunnen verdedigen. We hadden vooral behoefte aan een moderne en slimme firewall. Met het aanbod van Fundaments voor de Next Generation Redundant Firewall, die gebaseerd is op de technologie van Fortinet, hebben we nu precies wat we zochten. Voor ons was het een logische keuze.”
Maarten Huijs
Engineer bij Kempen Automatisering
Vertrouwen op een partner
"Soms is specifieke kennis noodzakelijk. Daarnaast is het niet altijd rendabel die kennis zelf in huis te halen. Dan is het goed als je kunt vertrouwen op een partner die je daarin ontzorgt, thuis is in de materie en niet voor alles direct een rekening stuurt. Die partner gaat open met je in gesprek: wat wil je, hoe kunnen we dat samen aanvliegen en hoe kunnen we dat oplossen. Dat is wat Fundaments doet."
Richard Hagen
van de Rolf groep
Meerdere fysieke locaties
"Als de klant bijvoorbeeld zijn data met het oog op DR op meerdere fysieke locaties wil hebben ondergebracht, kan dat ook. Maar of het nu om maatwerk gaat of om de uitgekiende standaard opties: hij heeft er geen omkijken naar. Dat is toch wel het mooie aan de nieuwe manieren van BU en DR."
Michel Erkens en Alexander van Bruchem
van Onguard
Goede oplossing met minder kosten
“Als je de connectiviteitskosten, dus de private verbindingen, ziet als onderdeel van een migratie naar de cloud, waarbij je geen eigen hardware en onderhoud meer nodig hebt, je verzekeringspremie omlaag kan en de energiekosten op de zaak kan afnemen, zul je zien dat dit echt een goede oplossing is.”
Jeroen Bruggeman
Enterprise Administrator bij CNS-IT
Veiligheid op nr. 1
Bij CoBrowser hebben ze gemerkt dat er in de markt nogal een verschil is in hoe partijen met veiligheid omgaan. “Er zijn bedrijven die dit minder belangrijk vinden. Voor ons is het echter essentieel dat wij een partner vinden die daar ook mee bezig is. Daarom hebben wij ook voor Fundaments gekozen. Veiligheid is een heel natuurlijk onderdeel van onze samenwerking.”
Frank Leegstra
Directeur en Security Officer bij CoBrowser