Voorbereid op de cloud.

U wilt of gaat naar de cloud, maar enige ‘cloudstrofobie’ is u niet vreemd. Want hoe gaat zo’n proces eigenlijk? Waar moet u aan denken? En hoe zorgt u ervoor dat u wel gewoon door blijft draaien?

Wij helpen u graag op weg. Afhankelijk van de cloudvormen die u gekozen heeft moet u een aantal zaken voorbereiden.

 

Wet- en regelgeving
Wat zijn de eisen die er aan u gesteld worden, of u zichzelf stelt, ten aanzien van informatiebeveiliging? Denk aan wetgeving (College Bescherming Persoonsgegevens), maar ook aan regelgeving vanuit een toezichthoudende instantie. U kunt zelf een audit(recht) bedingen, maar veel partijen worden ook extern geaudit voor o.a. ISO27001 en NEN7510. Daarnaast worden er vaak eisen gesteld aan de retentie van (back-up)data en de mate waarin u de continuïteit borgt.

 

Cloudvormen
“Verschillende workloads vereisen verschillende clouds“, zegt Bart Veldhuis van de Cloud Architect Alliance altijd. Zo lenen sommige applicaties zich perfect voor een SaaS-model in de cloud, denk aan Office365 e-mail, Twinfield boekhouding en MoneyBird facturatie. Wilt u echter meer controle over de applicaties dan is IaaS perfect. U ontlast hiermee uw organisatie van alle hardware, investeringen en problematiek en houdt zelf de touwtjes in handen.

 

Meten is weten
Er zijn dus meerdere cloudvormen en binnen elke vorm weer tig verschillende afrekenvormen. Daarnaast is 1 TB storage per aanbieder weer verschillend. Niet in grootte, maar wel in snelheid en beschikbaarheid. Welke moet u nu kiezen?

Met software als DPACK van Dell kunt u eenvoudig een analyse maken van uw (cloud)behoefte. Belangrijk is dat u meet wat u wilt of nodig denkt te hebben, niet wat u al heeft. Neem waarden als iops of latency, net als CPU of bandbreedte mee in uw eisen- en wensenpakket.

 

Exitstrategie
U en uw toekomstige aanbieder hebben de beste intenties, maar soms lopen zaken anders dan gepland. Hoe kunt u dan terug? Of over naar een andere partij? Welke impact heeft dat? U heeft nu uw keuzemoment en onderhandelingsruimte nog. Maak dus een duidelijke exitstrategie.

 

Selectie en planning
Met de voorgaande punten in het achterhoofd selecteert u een partij. Dit kan middels een RFP-procedure, aanbesteding of onderhands gunnen. Wat uw procedure ook is, het is belangrijk dat u zich niet blindstaart op één visie of aanbod. Het advies is daarom om altijd met meerdere partijen het gesprek aan te gaan.

Samen met uw aanbieder maakt u een plan. Denk hierbij ook aan zaken als de SLA, met daarin wat u mag verwachten van uw leverancier, en andersom, en de veelal verplichte bewerkersovereenkomst.

 

Migratie
Als de selectie vervolgens is gemaakt, is het moeilijkste gedeelte achter de rug en kan er gemigreerd worden. Veel organisaties zien echter tegen dit deel op. Dat is niet nodig. Slimme software kan namelijk een migratie heel eenvoudig en soepel laten verlopen. Bijvoorbeeld met VMware vCloud connector, Zerto Disaster Recovery of Dell AppAssure.

Migraties hoeven ook lang niet altijd in één keer. In de praktijk zien we vaak dat er eerst een “cloud-first” beleid wordt gevormd. Er wordt een netwerkkoppeling geslagen en geleidelijk worden de nieuwe servers aangemaakt bij de cloudleverancier. Zo kunt u gerust doorwerken.

 

The next step in Infrastructure
Voor meer informatie over migratie en waar rekening mee te houden kunt u altijd contact met ons opnemen.