Partneractie: een kijkje in het datacenter

Vrijdag 17 april hebben we met een klein gezelschap een kijkje in de keuken genomen in twee van de datacenters waar Fundaments haar infrastructuur heeft ondergebracht. CNS-IT, partner van Fundaments, gespecialiseerd in (kantoor)automatisering, had een aantal van haar klanten uitgenodigd om eens met eigen ogen te zien waar hun data wordt of kan worden opgeslagen.

Op naar het eerste datacenter

Het eerste datacenter dat we bezochten was Equinix in Enschede. Bijzonder aan dit datacenter is dat het een oud bankgebouw is van De Nederlansche Bank. Hierdoor heeft het een enorme kluis waar in het verleden goudstaven lagen opgeslagen. Nu is het een datavloer waar onder andere de servers van Fundaments staan. De kluis wordt afgesloten door ruim 8000 kilo wegende kluisdeuren. Deze maakten een grote indruk: “Niet iets om je vingers tussen te krijgen”, werd door het gezelschap opgemerkt.

Wat tevens opviel is het geluidniveau op de vloer. Door de constante aanvoer van koele lucht en de afvoer van warme lucht is het er best luidruchtig te noemen. Onze gids moet dan ook zijn stem verheffen als hij ons vertelt welke maatregelen er zijn genomen om risico’s te beperken. Zo komt onder andere de stroom via twee verschillende kanalen en wordt de lucht steeds gemeten op roetdeeltjes waardoor een mogelijke brand in het vroegst mogelijke stadium wordt ontdekt.

Ook bezoeken we de oude atoomkelder, die nu wordt gebruikt voor het opslaan van back-ups, en het kantoor met de kogelwerende ramen. Het maakt het gevoel dan we ons in een stevig bepantserd fort begeven, compleet. Na deze indrukwekkende tour bedanken wij onze gids en gaan we op pad naar het volgende datacenter.

Het tweede datacenter

Net als in Enschede moeten we ook bij Previder in Hengelo ons legitimatiebewijs laten controleren voordat we het gebouw mogen betreden. Je kunt namelijk niet zomaar een datacenter binnen stappen. En dat is maar goed ook.

Nadat gecontroleerd is dat wij zijn wie we beweren te zijn en toegang is toegestaan, mogen we verder het moderne gebouw in. De wolken die op de muur zijn geschilderd laten je gelijk weten dat hier in / aan de cloud wordt gewerkt. Ook hier nemen we een kijkje op de datavloer en de kasten van Fundaments. “Kijk vooral eens aan de achterkant van de kasten”, zegt Dennis Wijnberg, IaaS consultant van Fundaments. “Hieraan kan je zien hoe netjes er bij de organisatie wordt gewerkt.” Waar bij de kasten van Fundaments alle bedrading overal op dezelfde wijze netjes zijn gebundeld en overzichtelijk geheel vormen, vinden we ook een kast met een wirwar aan snoeren. “Als er hier onderhoud moet worden gedaan, ben je eerst een half uur bezig met het uitzoeken welk snoertje waarbij hoort. Zonde.”

Even later brengt onze gids ons naar de twee grote generatoren die ervoor zorgen dat bij een stroomuitval het datacenter gewoon door kan draaien. Het zijn indrukwekkende grote motoren met een eveneens indrukwekkend grote tank voor het brandstof. Op één tank kan het datacenter 48 uur blijven draaien.

We volgen onder de grond de route van de stroomleidingen die naar het datacenter leiden. “Vergeet vooral niet naar de bewaking te zwaaien”, zegt onze gids terwijl hij naar een van de vele camera’s wijst die door het hele gebouw hangen. “Hij houdt alles in de gaten, hoor.”

Rond de tafel

Aan het eind van de middag zitten we rond de tafel bij Fundaments nog wat na te praten. De één is gevallen voor de charme van het oude bankgebouw met zijn dikke kluisdeuren en de andere is juist meer te spreken over de strakke lijnen in het moderne datacenter in Hengelo. Waar we allemaal over eens zijn, is dat het erg mooi is om zo eens achter de schermen van een datacenter te mogen kijken. We zijn weer een hele ervaring rijker.

Wilt u ook eens (met uw klanten) een kijken nemen in een datacenter waar de Fundaments Cloud is ondergebracht?. Neem dan contact met ons op.