Disaster recovery van Fundaments

ZERTO

en hoe het werkt

Dat disaster recovery en back-up niet hetzelfde zijn en waarom bedrijven disaster recovery mijden kunt u lezen in onze vorige artikelen. Maar hoe werkt disaster recovery van Fundaments nu eigenlijk?

Om er voor te zorgen dat een disaster recovery goed verloopt zijn de juiste tools en mensen nodig. Fundaments levert die in de vorm van de juiste infrastructure engineers en de software van Zerto.

 

Kopie van complete virtuele omgeving
Bij disaster recovery wordt een kopie van de complete virtuele omgeving (data, systemen, netwerken en applicaties) opgeslagen op een andere locatie. De recovery omgeving wordt daarbij gespiegeld met de primaire omgeving. Mocht de primaire omgeving onbereikbaar worden kan er vanaf de recovery omgeving worden verder gewerkt.

 

Zerto
De software van Zerto wordt gebruikt om een zogenaamde failover te realiseren. Hierdoor is het mogelijk om één of meerdere virtuele machines te configureren met een vooropgezet plan, waarin wordt aangegeven wat de recovery point objective (RPO) is. Deze RPO kan worden geconfigureerd vanaf enkele seconden tot een dag. Na de configuratie zorgt de software vervolgens ervoor dat de data binnen de virtuele machines aan zowel de primaire als secundaire omgeving synchroon blijft.

 

Eén klik op de knop

Met één klik op de knop kan er gewisseld worden tussen de primaire en secundaire omgeving en dus zo de failover worden ingezet. De software configureert vervolgens de rest, waarbij in enkel minuten de virtuele machine geheel gesynchroniseerd wordt en weer opstart op de secundaire locatie. Daarbij is het mogelijk om de rollen tussen de primaire en secundaire locatie te wisselen, waardoor een failover dus ook terug te draaien is.

 

Ook voor migratie
Met dezelfde software van Zerto kan ook eenvoudig een migratie worden uitgevoerd. Inter-cloud migratie is dankzij de slimme software geen kwestie meer van weken werk, maar van uren.

 

Testen tijdens productie
Uiteraard zijn ook tests uit te voeren om te zien of de recovery goed verloopt. Hierbij gaat alles hetzelfde als in een niet-test scenario, alleen zonder uitschakeling van de primaire kant en het daarna starten van de virtuele omgeving, gekoppeld aan een testnetwerk, aan de secundaire kant. Hiermee is aan te tonen dat het geconfigureerde uitwijkscenario ook daadwerkelijk aan de verwachtingen voldoet.

 

Voordelen van disaster recovery van Fundaments

  • U biedt uw klanten makkelijk een business continuity plan.
  • U kunt uw klanten één oplossing bieden voor zowel migratie als disaster recovery.
  • U voert testen uit zonder dat uw klant daar enige last van heeft.
  • Biedt maximale flexibiliteit binnen de cloud.

 

Meer weten over de disaster recovery diensten van Fundaments? Neem dan contact met ons op.