Verbindingen bij migratie

Bij een migratie is het ook belangrijk om te kijken naar de verbindingen die gebruikt worden tijdens de migratie. Want hoe krijgt u virtuele machines (VM’s) van de oude locatie naar de nieuwe? Welke verbindingen zijn daarvoor nodig? En waar moet u dan aan denken? De antwoorden hierop en andere tips leest u hieronder.

De rol van verbindingen bij migratie

IP-adressen wel of niet migreren

Als VM’s worden gemigreerd naar een nieuwe locatie, betekent dit in de meeste gevallen dat deze VM’s nieuwe IP-adressen krijgen op de locatie waar ze naartoe worden gemigreerd. Er vindt tenslotte een overstap plaats naar een andere provider. U kunt ervoor kiezen om uw oude IP-adressen op de oude locatie te laten staan en gelijk de nieuwe IP-adressen op de nieuwe locatie in gebruik te nemen. Dit is de meeste simpele oplossing.

Dit heeft echter ook tot gevolg dat de VM’s tijdelijk onbereikbaar kunnen zijn, als er bijvoorbeeld nog met een domeinnaam verwezen wordt naar de oude IP-adressen en nog niet naar de nieuwe. Het schakelen van de verwijzing met een domeinnaam gaat via een DNS-server die gebruik maakt van een bepaalde cachingtijd, ofwel de time to live (TTL). Deze tijd kan oplopen tot 24 uur. Het is zo dat deze TTL zelf in te stellen is, maar in de praktijk blijkt dat vooral de grotere partijen de zelf ingestelde tijd negeren en gewoon 24 uur aanhouden voordat zij hun cache wissen. Daarom is het verstandig om in deze 24 uur na omzetting van de DNS-records, gebruik te maken van zowel uw oude als nieuw IP-adressen om er zeker van te zijn dan u bereikbaar blijft.

Het tijdelijk meenemen van je oude IP-adressen wordt het meest gebruikt bij een migratie. Op de nieuwe locatie worden dan tijdelijk zowel de oude als nieuwe IP-adressen gebruikt. De VM’s zijn hierdoor zowel op de nieuwe als de oude IP-adressen bereikbaar.

Een laatste optie is om de oude IP-adressen te houden. Dit betekent echter wel dat er nog steeds een internetverbinding bij de oude provider moet worden afgenomen, terwijl er met de VM’s wel over wordt gegaan naar een nieuwe locatie. Omdat dit vaak extra kosten met zich meebrengt, wordt dit in de praktijk zelden gedaan.

Verschillende verbindingen

Als er is gekozen om de oude IP-adressen tijdelijk mee te nemen naar de nieuwe locatie, dan zijn er diverse mogelijkheden om een Layer-2 verbinding tot stand te brengen. Met deze Layer-2 verbinding wordt een verbinding tussen de oude en de nieuwe provider gemaakt.

Directe koppeling

De eerste optie is via een datacenter-patch. Deze verbinding kan alleen worden gebruikt als er binnen hetzelfde datacenter wordt gemigreerd. Als dit het geval is, dan is het mogelijk om een ‘eigen lijn’ binnen het datacenter aan te leggen waarop de VM’s worden overgezet. Een voordeel van deze lijn is dat het een snelle oplossing is met relatief lage gebruikskosten, hoewel de setupkosten hoog kunnen zijn. Als er een langere periode binnen hetzelfde datacenter moet worden gemigreerd, dan is dit een mooie oplossing.

VPN-verbinding

Een tweede optie is een Layer-2 Virtual Private Networks (L2VPN) verbinding. Dit is een eigen verbinding via het internet waarover tussen verschillende locaties gemigreerd kan worden. VMware gebruikt bijvoorbeeld deze verbinding voor het automatisch migreren. Voordeel van deze verbinding is dat het zeer flexibel is, maar omdat de verbinding via het internet gaat, betekent dit dat er aan beide kanten een internetverbinding nodig is. Dit geeft dubbele internetkosten. Let hierbij op dat de hoogte van de rekening vaak gelijk is aan de hoogste piek die door de lijn gaat. Daarom is het verstandig om de migratie goed ‘uit te smeren’ om zo de pieken en dus de kosten lager te houden.

MPLS

Een derde verbinding die gebruikt kan worden om VM’s te migreren is een MPLS (Multi Protocol Label Switching) verbinding. Deze verbinding wordt via een aanbieder afgenomen, die zelf een netwerk heeft van verschillende verbindingen. U spreekt vooraf af welke bandbreedte u gaat gebruiken, voor hoelang u deze gaat gebruiken en wat de kosten hiervan zijn. Hierdoor is het minder flexibel in te zetten, echter heeft u geen variabele kosten. Een ander voordeel is dat deze verbindingen vaak redundant geleverd kunnen worden, omdat er gebruik wordt gemaakt van een heel netwerk van verbindingen.

Alles op een rijtje

Opties bij migratie. Oude IP-adressen kunnen:

  • Niet mee worden genomen naar de nieuwe locatie. Hierdoor kunnen VM’s tijdelijk onbereikbaar zijn;
  • Tijdelijk worden meegenomen naar de nieuwe locatie. Hiermee wordt de periode waarin zowel naar het nieuwe als het oude IP-adres wordt verwezen, overbrugd. Hierdoor zijn beide bereikbaar;
  • Aangehouden worden. Dit geeft wel dubbele providerkosten.

De verschillende verbindingen bij het tijdelijk meenemen van de oude IP-adressen naar de nieuwe locatie:

  • Datacenter-patch, als er binnen een datacenter wordt gemigreerd;
  • L2VPN. Een flexibele verbinding via het internet. Let op dat hier dubbele internetkosten zijn, waarbij vaak de hoogste verbruikspiek de hoogte van de rekening bepaalt.
  • MPLS-verbinding. Via een aanbieder wordt een verbinding afgenomen waarbij vooraf afspraken worden gemaakt over verbruik en kosten.

Migreren van data

Het bovenstaande gaat vooral in op de IP-verbinding van de VM’s na het migreren, maar natuurlijk kunt u ook data op deze manier migreren. Daarnaast heeft u ook nog de optie om de data fysiek te verplaatsen, bijvoorbeeld door een harde schijf van de ene locatie naar de andere te brengen.

Wilt u meer weten over de verschillende verbindingen bij het migreren, neem dan contact met ons op.

Een sprong voorwaarts
“Door gebruik te maken van het platform en de expertise van Fundaments hebben we als bedrijf een sprong voorwaarts gemaakt in de professionalisering van ons deel van de keten."
Jeroen Mahler
Managing Director bij CoBrowser
Steengoede flexibiliteit
“De steengoede flexibiliteit van Fundaments is ook een belangrijke factor. Met de instelling dat iets eerst gefixed moet zijn en dat we dan pas over de factuur gaan praten, helpen ze ons enorm.”
Jeroen Mahler
Managing Director bij CoBrowser
Moderne slimme firewall
"Wij zochten een oplossing die ons helpt om iedere mogelijke vector-aanval te kunnen verdedigen. We hadden vooral behoefte aan een moderne en slimme firewall. Met het aanbod van Fundaments voor de Next Generation Redundant Firewall, die gebaseerd is op de technologie van Fortinet, hebben we nu precies wat we zochten. Voor ons was het een logische keuze.”
Maarten Huijs
Engineer bij Kempen Automatisering
Vertrouwen op een partner
"Soms is specifieke kennis noodzakelijk. Daarnaast is het niet altijd rendabel die kennis zelf in huis te halen. Dan is het goed als je kunt vertrouwen op een partner die je daarin ontzorgt, thuis is in de materie en niet voor alles direct een rekening stuurt. Die partner gaat open met je in gesprek: wat wil je, hoe kunnen we dat samen aanvliegen en hoe kunnen we dat oplossen. Dat is wat Fundaments doet."
Richard Hagen
van de Rolf groep
Meerdere fysieke locaties
"Als de klant bijvoorbeeld zijn data met het oog op DR op meerdere fysieke locaties wil hebben ondergebracht, kan dat ook. Maar of het nu om maatwerk gaat of om de uitgekiende standaard opties: hij heeft er geen omkijken naar. Dat is toch wel het mooie aan de nieuwe manieren van BU en DR."
Michel Erkens en Alexander van Bruchem
van Onguard
Goede oplossing met minder kosten
“Als je de connectiviteitskosten, dus de private verbindingen, ziet als onderdeel van een migratie naar de cloud, waarbij je geen eigen hardware en onderhoud meer nodig hebt, je verzekeringspremie omlaag kan en de energiekosten op de zaak kan afnemen, zul je zien dat dit echt een goede oplossing is.”
Jeroen Bruggeman
Enterprise Administrator bij CNS-IT
Veiligheid op nr. 1
Bij CoBrowser hebben ze gemerkt dat er in de markt nogal een verschil is in hoe partijen met veiligheid omgaan. “Er zijn bedrijven die dit minder belangrijk vinden. Voor ons is het echter essentieel dat wij een partner vinden die daar ook mee bezig is. Daarom hebben wij ook voor Fundaments gekozen. Veiligheid is een heel natuurlijk onderdeel van onze samenwerking.”
Frank Leegstra
Directeur en Security Officer bij CoBrowser