Verschillende soorten cloud
Vragen over cloud? keyboard_arrow_right

Verschillende soorten cloud

verschillende soorten cloud 1De term ‘cloud’ is bij velen nu wel bekend. Steeds meer organisaties vinden ook de weg naar de cloud. Een goed moment dus om eens te kijken naar de verschillende soorten cloud. Wat zijn de voor- en nadelen van elk soort? Een overzicht van de eigenschappen van een public, private, community en hybrid cloud.

Public cloud

Dit is de cloudvorm waar de meeste mensen aan denken als het over cloud gaat. Hier gaat het om één dienst die wordt aangeboden aan vele klanten tegelijk. Dit kan handig zijn voor redelijk generieke diensten. Denk maar eens aan het gebruik van Office 365.

Vaak zijn dit diensten die worden aangeboden door grote leveranciers als Google en Microsoft of nichespelers zoals Dropbox en Evernote. Omdat deze diensten vaak in grote getalen worden afgenomen zijn deze diensten niet erg duur. Dat het door velen wordt afgenomen betekent ook dat de onderliggende infrastructuur wordt gedeeld door alle gebruikers, vandaar de naam public cloud.

De aanbieder van een public clouddienst bepaalt de voorwaarden van deze dienst, de gebruiker heeft hier geen invloed op. Een voordeel hiervan is wel dat de gebruiker zelf geen systeem hoeft te onderhouden. Een nadeel is dat de software of data volledig op de servers staat van de externe dienstverlener. Hierdoor is niet altijd bekend waar de data staat. Met het nietig verklaren van Safe Harbour en de nieuwe wet meldplicht datalekken kan dit onaangename gevolgen hebben.

Voordelen:

 • Grote schaalvoordelen.
 • Goedkope cloudvorm.
 • Zelf geen onderhoud aan het systeem.

Nadelen:

 • Is open en dus minder veilig.
 • Generieke functionaliteit.
 • Data staat op servers van externe dienstverleners. Vaak is onbekend waar.
 • Geen support of heel beperkt en meestal generiek.

Private cloud

Een private cloud is, zoals de naam al zegt, een cloud die door één organisatie wordt gebruikt. Dit kan binnen de muren van de organisatie zijn, maar ook van en naar een andere locatie. Al dan niet in beheer van een eigen ICT-afdeling. Vaker komt het voor dat de infrastructuur uitbesteed is aan derden, zoals een organisatie als Fundaments. Omdat de private cloud alleen bestemd is voor één gebruiker kan deze geheel naar eigen voorwaarden worden opgesteld. De gebruiker heeft dan ook de volledige controle over data, beveiliging en kwaliteit van de dienstverlening. Dat maakt het de veiligste soort cloud.

Voordelen:

 • Hoge mate van veiligheid.
 • Zelf voorwaarden bepalen en volledige controle over data.
 • Vaak snellere verbindingen; lage latency en meer snelheid.

Nadelen:

 • Minder flexibiliteit.
 • Een duurdere oplossing.

Vergelijking public en private cloud

 PrivatePublicOpmerking
Veiligheid++++Doordat een private cloud in eigen beheer is, biedt het meer veiligheid dan een public cloud.
Wetgeving++++Met een private cloud weet u precies waar uw data staat. Bij een public cloud is dit vaak onduidelijk. Met het nietig verklaren van de Safe Harbour verklaring neemt het laatste bepaalde risico’s met zich mee.
Controle / Aanpasbaar++++Bij een private cloud kan de omgeving geheel naar eigen voorwaarden worden ingedeeld. De voorwaarden van een public cloud worden bepaald door de aanbieders van de clouddienst.
Latency++++Bij een private cloud is de latency veel beter te optimaliseren, aangezien zelf bepaald kan worden welke verbindingen gebruikt worden. Bij public cloud is men afhankelijk van internetverbindingen, die veelal een langere snelheid hebben.
Schaalbaar++(+)+++Bij de public cloud kan er vaak makkelijker en goedkoper worden opgeschaald. Bij een private cloud die zelf wordt beheerd betekent dit vaak investeren. Bij een private cloud beheerd door een IaaS-aanbieder is het vaak een kwestie van het upgraden van het contract.
Flexibiliteit+(+)+++Beide zijn flexibel, echter bij een private cloud in eigen beheer moet er rekening worden gehouden met het aanschaffen van extra software en installatie van hardware. Bij een private cloud beheerd door een IaaS-aanbieder zoals Fundaments kan er vaak makkelijker worden geschakeld.
Kosten++++Bij een public cloud zijn er meestal geen grote investeringen nodig die een private cloud vaak wel vereist.
Contracten+++Bij een public cloud gaat het vaak om contracten die maandelijks opzegbaar zijn. Bij een private cloud gaat het om een investering met afschrijving of wordt er een contract getekend (vaak voor één of meerdere jaren).
Onderhoud+(++)+++Bij een public cloud heeft u geen onderhoud. De provider beheert de omgeving en u heeft hier geen omkijken naar. Bij een private cloud in eigen beheer moet u zelf het onderhoud doen. Bij een private cloud die wordt beheerd door een derde besteed u het onderhoud uit.

De public en private cloud zijn de twee uiterste van de cloud soorten. Er zijn echter ook twee cloud soorten die hiertussen in zitten.

Community cloud

Bij een community cloud (ook wel shared cloud genoemd) is er sprake van gemeenschappelijke diensten voor een groep (community) organisaties met een gedeeld belang. Een voorbeeld hiervan is een onderwijscloud, waarin diensten exclusief voor onderwijs en onderzoek worden aangeboden.

De community cloud zit tussen een public en private cloud in, omdat het als het ware een gedeelde private cloud is. De infrastructuur wordt gebruikt door verschillende organisaties met gemeenschappelijke belangen. Omdat de cloud wordt gedeeld, worden ook gezamenlijk de voorwaarden van de dienstverlening bepaald.

Voordelen:

 • De kosten worden gedeeld door alle gebruikers van de community.
 • De community (dus niet de individuele organisatie) kan eisen stellen aan de dienstverlening.
 • Veiliger dan public cloud en goedkoper van private cloud.

Nadelen:

 • Er moet wel een goede samenwerking bij de organisaties zijn.
 • Afhankelijk van medegebruikers.

Hybrid cloud

Een hybrid cloud is een combinatie van twee eerder genoemde cloudvormen, meestal private en public cloud. Zo wordt bijvoorbeeld van private cloud gebruik gemaakt voor kritieke functies en voor functies waar veiligheid een minder grote rol speelt wordt gekozen voor een public cloud. Gebruik maken van het beste van beide werelden dus. Het is daarbij wel van belang dat er goede koppelingen zijn tussen de twee soorten cloud, zodat de gebruikers niet merken in welke omgeving er wordt gewerkt.

Er wordt steeds vaker voor een hybrid cloud gekozen, omdat de eisen die gesteld worden niet alleen in de private of alleen de public cloud gevonden kunnen worden. Daarbij is het ook best een uitdaging om zaken als wetgeving, beveiliging en compliance binnen één cloud geregeld te krijgen.

De term hybrid cloud wordt ook weleens gebruikt als men zowel binnen als buiten de organisatie data heeft staan. Bijvoorbeeld als een organisatie zelf net heeft geïnvesteerd in hardware, maar ook graag naar de cloud wil. Het is financieel gezien handiger om eerst de hardware af te schrijven om daarna volledig over te gaan naar bijvoorbeeld een private cloud. Tot die tijd kan de eigen hardware worden verbonden met de cloud van een infrastructuurbeheerder zoals Fundaments. Dit kan door de hardware binnen de muren van de organisatie te houden, of door het in het datacenter van de infrastructuurbeheerder te zetten. Hiermee profiteert de organisatie van alle voordelen van de cloud (schaalbaarheid, vrijheid, zekerheid, kostenbesparing) en houdt het toch het financiële voordeel van de afschrijving.

Voordelen:

 • De veiligheid van de private cloud en de flexibiliteit van een public cloud gecombineerd. Dus het beste van beide werelden.
 • Zeer geschikt als overgang naar een private cloud als er nog afschrijvingen op eigen hardware spelen.

Nadelen:

 • De integraties van de beide cloud soorten moeten goed gemanaged worden. Dat kan betekenen dat er extra kennis in huis moet worden gehaald of dit ingehuurd moet worden.
 • Interfaces naar on-premise systemen en applicaties worden als complexer ervaren bij een hybrid cloud.

Hoe zien de verschillende cloudsoorten van Fundaments eruit? Neem dan gerust contact met ons op via info@fundaments.nl of bel naar 088 4227 227..

Een sprong voorwaarts
“Door gebruik te maken van het platform en de expertise van Fundaments hebben we als bedrijf een sprong voorwaarts gemaakt in de professionalisering van ons deel van de keten."
Jeroen Mahler
Managing Director bij CoBrowser
Steengoede flexibiliteit
“De steengoede flexibiliteit van Fundaments is ook een belangrijke factor. Met de instelling dat iets eerst gefixed moet zijn en dat we dan pas over de factuur gaan praten, helpen ze ons enorm.”
Jeroen Mahler
Managing Director bij CoBrowser
Moderne slimme firewall
"Wij zochten een oplossing die ons helpt om iedere mogelijke vector-aanval te kunnen verdedigen. We hadden vooral behoefte aan een moderne en slimme firewall. Met het aanbod van Fundaments voor de Next Generation Redundant Firewall, die gebaseerd is op de technologie van Fortinet, hebben we nu precies wat we zochten. Voor ons was het een logische keuze.”
Maarten Huijs
Engineer bij Kempen Automatisering
Vertrouwen op een partner
"Soms is specifieke kennis noodzakelijk. Daarnaast is het niet altijd rendabel die kennis zelf in huis te halen. Dan is het goed als je kunt vertrouwen op een partner die je daarin ontzorgt, thuis is in de materie en niet voor alles direct een rekening stuurt. Die partner gaat open met je in gesprek: wat wil je, hoe kunnen we dat samen aanvliegen en hoe kunnen we dat oplossen. Dat is wat Fundaments doet."
Richard Hagen
van de Rolf groep
Meerdere fysieke locaties
"Als de klant bijvoorbeeld zijn data met het oog op DR op meerdere fysieke locaties wil hebben ondergebracht, kan dat ook. Maar of het nu om maatwerk gaat of om de uitgekiende standaard opties: hij heeft er geen omkijken naar. Dat is toch wel het mooie aan de nieuwe manieren van BU en DR."
Michel Erkens en Alexander van Bruchem
van Onguard
Goede oplossing met minder kosten
“Als je de connectiviteitskosten, dus de private verbindingen, ziet als onderdeel van een migratie naar de cloud, waarbij je geen eigen hardware en onderhoud meer nodig hebt, je verzekeringspremie omlaag kan en de energiekosten op de zaak kan afnemen, zul je zien dat dit echt een goede oplossing is.”
Jeroen Bruggeman
Enterprise Administrator bij CNS-IT
Veiligheid op nr. 1
Bij CoBrowser hebben ze gemerkt dat er in de markt nogal een verschil is in hoe partijen met veiligheid omgaan. “Er zijn bedrijven die dit minder belangrijk vinden. Voor ons is het echter essentieel dat wij een partner vinden die daar ook mee bezig is. Daarom hebben wij ook voor Fundaments gekozen. Veiligheid is een heel natuurlijk onderdeel van onze samenwerking.”
Frank Leegstra
Directeur en Security Officer bij CoBrowser