In 2019 is Fundaments intensief bezig geweest om te voldoen aan de ISO 14001 standaard, de internationale standaard voor milieumanagement. In deze standaard staat beschreven hoe een organisatie procesmatig risico’s kan beheersen en deze, op het gebied van milieu, indien mogelijk kan voorkomen. Het helpt ons om op een duurzame en gecontroleerde wijze verder te bouwen, waarbij de invloed op het milieu wordt verminderd.

Tijdens de laatste twee maanden van 2019 is Fundaments gecontroleerd door BSI Group. Dit is een onafhankelijke organisatie die ons heeft gecontroleerd op de ISO 14001 standaard. Drie volledige dagen is BSI bij ons op bezoek geweest onder begeleiding van Colin Keizers, onze Security Officer en tevens milieufunctionaris: “Toen wij nog niet ISO 14001 gecertificeerd waren, deden we onbewust al heel veel voor het milieu. We kiezen bijvoorbeeld bewust voor ISO 14001 of gelijkwaardig gecertificeerde datacenters, stimuleren het gebruik van elektrische fietsen onder ons personeel en maken het mogelijk om elektrische auto’s op te laden middels laadpalen op de parkeerplaats. De afgelopen periode zijn we actief bezig geweest om op te schrijven wat we allemaal doen om het milieu te verbeteren en zijn er extra maatregelen genomen naar aanleiding van de bevindingen. Dat wij nu voldoen aan de ISO 14001 certificering is natuurlijk helemaal top!”

Door de ISO 14001 certificering verplicht Fundaments zich continu te verbeteren en te investeren in duurzame, milieuvriendelijke apparatuur en datacentra. De organisatie is dusdanig ingericht dat er zo milieuvriendelijk mogelijk gewerkt kan worden door het personeel. Er zijn maatregelen genomen om niet alleen te zorgen voor duurzame, milieuvriendelijke apparatuur waarbij de nieuwste technieken en methodes worden gebruikt om onder andere energie te besparen, maar ook om het pand van Fundaments te verduurzamen. Fundaments is immers gehuisvest in een monumentaal pand, waarbij naast verduurzaming, authenticiteit ook erg belangrijk is.

Samengevat is Fundaments erg blij met de behaalde resultaten en de nieuwe ISO 14001 certificering. Heeft u meer vragen over dit onderwerp of over ISO 14001? Neem dan contact met ons op en vraag naar onze Security Officer en milieufunctionaris Colin Keizers.

Afgelopen november is AuditConnect drie dagen bij Fundaments geweest om te controleren of Fundaments voldoet aan de ISAE 3402-standaard. We zijn ontzettend blij met het nieuws dat we de ISAE 3402 type II rapportage hebben bemachtigd.

Onze Security Officer Colin Keizers heeft de auditoren van AuditConnect begeleid tijdens dit traject: “Er is ontzettend hard gewerkt door mij en mijn collega’s om de processen zo in te richten dat we voldoen aan de ISAE 3402-standaard, uiteraard rekening houdend met Fundaments en de wijze waarop Fundaments haar klanten wil bedienen. We zijn dan ook trots op dit geweldige resultaat.”

Wat houdt ISAE 3402 in?
Organisaties besteden vaak processen en middelen uit aan partijen zoals Fundaments. Deze organisaties blijven ondanks de uitbesteding, verantwoordelijk voor de interne beheersing van allerlei processen. Hierdoor ontstaat de vraag hoe de processen zijn uitbesteed en hoe deze beheerst kunnen worden. Met het voldoen aan de ISAE 3402-standaard geeft Fundaments zekerheid over de beheersing van processen zoals risicomanagement, change management, incident management, informatiebeveiliging en anti-fraude.

Magenta MMT en Fundaments hebben een nieuw meerjarig contract getekend voor het leveren van Mission Critical Hosting vanuit de Private Cloud van Fundaments. Cloudleverancier Fundaments gaat er de komende jaren weer voor zorgen dat Magenta MMT compleet ontzorgd wordt op het gebied van hosting voor haar bedrijfskritische applicaties die voldoet aan alle geldende normen op het gebied van beveiligings- en privacyregelgeving.

Magenta MMT is gespecialiseerd in het ontwikkelen van kennissystemen voor de brandweer, politie, GHOR en zorg. Door middel van o.a. VeiligheidsPaspoort en ZoneForce ondersteunen ze een groot aantal veiligheidsregio’s en hulpverleningszones in Nederland en België. Tim van den Brink, Manager R&D binnen Magenta MMT, vertelt waarom ze opnieuw gekozen hebben voor de Private Cloud van Fundaments.

Volledig ontzorgd
“Wij ontwikkelen ons softwareplatform in eigen huis en willen ons volledig kunnen focussen op de doorontwikkeling van onze kennissystemen” legt Tim uit. “In Fundaments hebben wij een partner gevonden die ons volledig ontzorgt op het gebied van hosting en pro-actief met ons meedenkt over nieuwe ontwikkelingen”. Johan Mulder, Sales Manager bij Fundaments: “De Private Cloud van Magenta MMT is een goed voorbeeld van de wijze waarop Fundaments haar klanten volledig ontzorgt. Zo beheren we de hostingsoftware, monitoren en rapporteren we proactief en wijzen we grotere capaciteit toe wanneer dit nodig is. Daarnaast hebben we een Disaster Recovery Plan opgesteld en lossen we (veiligheids)incidenten 24/7 op”.

Private Cloud van Fundaments
Fundaments heeft voor Magenta MMT een apart cluster ingericht in één van haar datacentra, een zogenaamde Private Cloud. Het voordeel voor Magenta MMT is hierdoor tweeledig: enerzijds hebben ze beschikking tot dedicated hardware die volledig gescheiden is van andere klanten. Anderzijds behouden ze de voordelen van virtualisatie. Met de Private Cloud van Fundaments is ook performance gegarandeerd: opslag, rekencapaciteit en werkgeheugen worden optimaal ingezet.

Blij met Fundaments als partner
Tim: “We zijn blij met Fundaments als partner. Ze focussen zich op onze omgeving, precies wat we nodig hebben. Hierdoor kunnen wij ons met een gerust hart toeleggen op de doorontwikkeling van ons platform.”

Tijdens VMworld 2019 is CEO Larik-Jan Verschuren geïnterviewd door VMware. Larik-Jan vertelt over de ontwikkeling van Fundaments, onze succesvolle samenwerking met VMware en hoe we samen producten ontwikkelen. Tot slot geeft hij zijn kijk op de evolutie in de markt en de toekomst van Multi Cloud.

Bekijk het interview hieronder:

Tijdens de feestdagen hanteren wij onderstaande openingstijden. Uiteraard is onze 24/7 supportdienst gewoon bereikbaar bij dringende vragen.

 

Begin deze maand waren een aantal van onze collega’s aanwezig bij VMworld in Barcelona. VMworld is een vierdaagse conferentie voor virtualisatie en cloud computing, waar VMware haar nieuwe strategie en producten toont. Larik-Jan blikt terug op VMworld en geeft highlights van de meest interessante ontwikkelingen die daar getoond zijn. 

Larik-Jan, CEO van Fundaments: “sinds jaar en dag zijn we aanwezig bij VMworld. Tijdens deze conferentie krijgen we inzicht in de strategie van VMware en toetsen we deze met onze eigen strategie. Daarnaast worden we op de hoogte gebracht van de laatste ontwikkelingen en innovaties door middel van keynotes, strategische round table sessies en hands on labs.  

De laatste jaren ziet Larik-Jan een duidelijke kentering in de marktbenadering van VMware. Deze is tegenwoordig veel meer gericht op partners van VMware dan op eindgebruikers. Dit is heel logisch, want iedereen kijkt naar de cloud en komt dan in aanraking met een cloudpartnerzoals bijvoorbeeld Fundaments.  

Effectief netwerken 
VMworld biedt volop netwerkmogelijkheden. Inmiddels ken ik redelijk wat mensen binnen het VMware ecosysteem waar ik goed mee kan sparren op strategisch vlak. Daarnaast komen er ruim 14.000 bezoekers, dus zijn er ook volop netwerkmogelijkheden met bijvoorbeeld concullega’s uit de BeNeLux maar ook met leveranciers, zoals Cohesity, Zerto en Dell. Ook kun je zomaar potentiële klanten uit het eindgebruikerssegment tegen het lijf lopen.”  

Project Pacific, Carbon Black en Public Clouds
Voor mij zijn er dit jaar drie interessante ontwikkelingen getoond. De eerste is Project Pacific. Met dit project komen VMware vSphere en Kubernetes samen en transformeert vSphere zich tot een geoptimaliseerd, native Kubernetes-platform.  

Op de vraag wat dit voor Fundaments betekent, reageert Larik-Jan: “In 2020 implementeert Fundaments een containerplatformOp dit platform kunnen we containers hosten op een manier die goed werkt voor onze ISV-klanten. Het is dan een logische stap om, met het beschikbaar komen van Project Pacific, dit te omarmen zodat we voor ons Kubernetes-platform een optimalisatiestap kunnen bieden. 

Daarnaast hebben we te horen gekregen hoe VMware het gerenommeerde securitybedrijf Carbon Black heeft ingebed in haar strategie en producten. Deze overname vertegenwoordigt de evolutie van VMware’s beveiligingsstrategie, waarbij beveiligingsfuncties worden ingebouwd in de infrastructuur en in workloads, clients en applicaties. Dit is voor de ISV-markt een ontzettend mooie ontwikkeling omdat wij hiermee hun applicatie-omgeving naar een veel hoger securityniveau kunnen tillen. Ook helpen we onze MSP-klanten om dezelfde securitytechnologie te omarmen, zodat ze veilige applicaties kunnen bieden aan hun eindklanten. 

De derde ontwikkeling is de steeds intensievere integratie met publieke cloudsEen zeer belangrijke stap als het gaat om multi-cloud oplossingen aan de ene kant, maar ook voor het kunnen porteren van workloadsDit geeft ons krachtige tools om alles te kunnen realiseren op technisch vlak om die portering te kunnen inzetten voor een goede exit-strategie voor onze klanten.   

Feestelijke afsluiting
“Tijdens VMworld komt er ontzettend veel informatie op je af. Om hier de juiste dingen uit te halen, visies te wisselen en te sparren, hebben we dit jaar een heerlijke Wine & Dine georganiseerd. Een gezellig en zinvol feedbackmoment met gelijkgestemden uit de cloudwereldTijdens dit soort momenten is het goed om te kunnen toetsen wat voor onze klanten de juiste oplossingen zijn. Uiteindelijk draait het namelijk om focus en dat iedereen dat doet waar hij of zij het beste in is. Fundaments biedt daarin de juiste gereedschappen om dat te bewerkstelligen.”   

Wilt u een nog beter beeld krijgen van VMworld? Larik-Jan neemt u door middel van een vlog mee naar Barcelona!

Meer weten over bijvoorbeeld Project Pacific of Carbon Black? De komende weken bloggen we elke donderdag over één van de innovaties die tijdens VMworld aan bod zijn gekomen. Denk hierbij aan Project Pacific, Wavefront, AppDefense en Carbon black.

Het team in Barcelona (vlnr: Raoul, Larik-Jan, Harm Jan, Arnoud, Jeroen en Miranda).

Fundaments zet zich al jaren in voor de ontwikkeling van IT-talent in Twente. Om dit te realiseren, werken we nauw samen met Hogeschool Saxion en creëren we een aantal keer per jaar uitdagende en relevante projectopdrachten om hun ICT-studenten te betrekken bij de nieuwste ontwikkelingen op IT-gebied. Deze studenten begeleiden we vervolgens en samen werken we naar een succesvolle en vooral leerzame uitvoering van hun opdracht.

De komende twee maanden gaan we aan de slag met Mitchel, Tom, Jordi en Vincent van Saxion Deventer. Zij zijn vierdejaars HBO-ICT studenten in de studierichting ITSM. Gisteren waren ze bij ons op kantoor voor een kennismaking met hun begeleiders Larik-Jan en Arnoud. Wat bleek? Het viertal moest zich meteen inleven in hun rol als opdrachtnemer en in een intakegesprek meer achterhalen over de behoeften van hun opdrachtgever (Fundaments).

Voor deze opdracht spelen wij de fictieve rol van app-ontwikkelaar en hebben wij een app ontwikkeld voor dokters en psychologen met daarin de gezondheidsstatus van hun patiënten. Er is echter een vereiste in de database die de actuele gegevens bevat met het bestand van de patiënt: dit bestand moet worden opgeslagen in het land van herkomst van de patiënt. Aan de opdrachtnemer (de studenten) de taak om een oplossing hiervoor aan te dragen en het ontwerp hiervan te implementeren. Hierbij komen onderwerpen op het gebied van cloudtechnologie, Multi Cloud inzet, beveiliging en compliancy uitgebreid aan bod. Daarnaast is het de bedoeling ook daadwerkelijk een prototype te realiseren op basis van het bedachte resultaat.

Al met al een zeer uitdagende, maar interessante opdracht voor Mitchel, Tom, Jordi en Vincent. Heel veel succes jongens! We zijn erg benieuwd naar het resultaat.

Meer weten over stagelopen of werken bij Fundaments? Neem contact met ons op. We vertellen er graag meer over.

Dag drie van VMworld zat weer bomvol interessante sessiesgezellige feestjes en goede gesprekken met onze leveranciers. Larik-Jan, CEO van Fundaments, sprak met Cohesity en Zerto en stelde hen een aantal vragen over hun recente ontwikkelingen en plannen voor 2020.  

Cohesity
Cohesity is het platform waar we veel van onze back-ups mee doen. Larik-Jan vroeg Maikel Kelder (Senior Systems Engineer) van Cohesity wat voor interessante ontwikkelingen er komen gaan.  

Maikel: “Nog voor het eind van dit jaar gaan we OneDrive en SharePoint uitbrengen in Office 365. In het eerste kwartaal van 2020 wordt daar ook Teams aan toegevoegd. Dan heb je de complete set van de Azure-stack. Dit is heel belangrijk voor de Managed Service Providers! 

Over de verder ontwikkelingen zegt Maikel het volgende: “We zetten vol in op onze App Store. Gaaf is dat we trendings kunnen laten zien op functionaliteit, bijvoorbeeld op afwijkingen van gedrag. Je krijgt dan een waarschuwing. Bijvoorbeeld van iemand die een standaard change rate van 3% heeft en opeens naar 8% of 10gaat. Dat kan dan bijvoorbeeld te maken hebben met besmetting van een virus. Zo hebben we meerdere integraties toegevoegd.”   

Larik-Jan voegt daar nog aan toe: “dit is allemaal inclusief op het platform, wat betekent dat we geen losse licenties meer nodig hebben. Dikomt allemaal naar het Fundamentsplatform.” 

Zerto
Larik-Jan sprak ook met Robbert Ravenhorst en Bas Welman van ZertoZerto is een belangrijke partij voor Fundaments als het gaat om continuïteit. Daarbij zetten wij het op twee manieren in: bij uitval van een datacenter en bij migratie-vraagstukken. Hierbij gaat het om migratie naar bijvoorbeeld de Fundaments Cloud en tegenwoordig ook steeds meer naar de publieke cloud 

Robbert ziet deze trend ook: “Vanuit Zerto zien we business continuity steeds meer afdalen van Enterprise naar mid-market organisaties en het MKB. Aan de ander kant zien we het cloudmobility stuk terugkomen, waarbij Zerto naadloos migreert richting Public Cloud, voornamelijk Azure. Daar zien we heel veel groei, net als bij AWS.”  

Bas vult aan: “Migraties blijven technisch altijd een lastig vraagstuk. Naar de public cloud werkt het net iets anders. AWS, Azure en HyperV hebben allemaal andere platformen. Daar zitten nog steeds driver issues in. Voor al deze uitdagingen proberen we zo goed en kwaad als het gaat, oplossingen te bieden.” 

Larik-Jan: “Jullie zijn de beste als je kijkt naar RPO (Recovery Point Objective) en RTO (Recovery Time Objective). Welke ontwikkelingen zien jullie hierin?”  

“Wat we merken is dat de RPO-discussie steeds beter wordt begrepen, omdat RPO 0 eigenlijk niet bestaat”, vertelt Robbert. “Het gaat niet meer om de RPO’s. Het gaat veel meer om wanneer je weer in staat bent om te werken met je applicaties en wanneer je medewerkers weer in staat zijn om bij de data te kunnen. Dat je hier weer bij kunt is natuurlijk fijn, maar wanneer je er echt weer mee aan de slag kan is veel belangrijker. Je kunt er simpelweg niet een dag uitliggen. Dan zijn je mensen een dag niet aan het werk en kun je je klanten een dag niet bedienen. 

Continuïteit is belangrijk en dit kun je met Zerto testen. We kunnen laten zien en hebben bewezen dat je in minuten of uren weer live kunt zijn. Dat is gewoon ontzettend belangrijk. Vanuit Enterprise is dat al heel lang zo, maar zeker bij de mid-market en het MKB wordt dit steeds meer gerealiseerd, omdat de afhankelijkheid van applicaties steeds belangrijker wordt.” 

Bas voegt daaraan toe: “De techniek haakt daar eigenlijk op in. Als je kijkt waar Zerto mee bezig is geweest de laatste jaren, is dat het sneller maken van de RTO en de schaal waarop dat gebeurt nog groter te maken. De vorig versie, de 1.0 release, heeft 8 tot 10 keer meer performance improvement voor vCloud gerealiseerd. In de volgende update voor Azure richten we ons volledig op de scaleout technologie van Azure. Dus gebruik maken van scale sets, work your VM’s, queues en dat soort zaken om veel grotere workloads in Azure te krijgen. Waar we vroeger 20 VM’s deden, doen we tegenwoordig 500 tegelijk.”  

Een enthousiaste Larik-Jan: Dat is wel heel gaaf. Dat geeft ons als Fundaments natuurlijk de mogelijkheid om overal alles heen te brengen.” 

Wat we nog meer zagen op dag 3
Bekijk hieronder wat Larik-Jan nog meer heeft gezien en gehoord tijdens dag 3 van VMworld 2019. 

Heeft u vragen over VMworld of een van de besproken onderwerpen? Neem dan gerust contact met ons op door te bellen naar 088 4 227 227 of mail naar info@fundaments.nl. 

Gisteren was alweer de tweede dag van VMworld 2019. Een zonnige dag gevuld met interessante sessies, veel nieuws vanuit VMware, een Cohesity-party (onze back-up oplossing) en wat natuurlijk niet mag ontbreken als je in Barcelona bent: een Champions League wedstrijd van FC Barcelona! Harm Jan Stam, IT Manager bij Fundaments, vertelt u graag hoe zijn dag was en brengt u op de hoogte van de laatste nieuwtjes.

Harm Jan: “het was weer een drukke dag met allerlei inspirerende sessies! De dag begon om 09:00 uur met een anderhalf uur durende Keynote van VMware CEO Pat Gelsinger. VMware gaat de komende tijd vol inzetten op Multi Cloud en heeft ook aangekondigd om in vCloud Director, ons IaaS-platform, de koppeling te gaan maken met hyperscalers zoals AWS en Azure. Dat betekent dat je als klant het beste van beide werelden kunt gebruiken; de slimme innoverende services van de hyperscalers en de traditionele Virtuele Machines op ons IaaS-platform.

Project Pacific: doorslaggevende Kubernetes-performance
Er is ook gesproken over mijn persoonlijke favoriet: ‘Project Pacific’. Dit project gaat ervoor zorgen dat containers en traditionele VM’s naast elkaar draaien op virtualisatieniveau, in plaats van een container binnen een VM. Dit gaat zorgen voor doorslaggevende Kubernetes-performance. De cijfers van VMware geven aan dat het 30% sneller is dan traditionele Linux VM’s en zelfs 8x sneller dan bare-metal Linux machines.
Daarnaast heeft VMware aangekondigd om met hun software-defined netwerkoplossing NSX, Intrusion Detection en Intrution Prevention te gaan verzorgen. Je hebt hiervoor dan geen andere, meestal fysieke, oplossing meer nodig zoals bijvoorbeeld Fortinet. Na de Keynote heb ik een aantal sessies gevolgd, met voor mij als rode draad nog steeds Kubernetes. Ik heb veel gezien van Kubernetes deployments, CI-pipelines, service mesh en diverse best practices over hoe je een monoliete applicatie Kubernetes-proof kunt maken.

Ik heb ook geleerd hoe we nog beter onze IaaS-platformen kunnen monitoren, met nieuwe VMware API’s en hoe DRS 2.0 de stabiliteit en hoge beschikbaarheid van onze platformen nog beter gaat maken voor de workloads van onze klanten. Mijn dag eindigde met een spetterend feest van Cohesity, met on stage niemand minder dan Rick Parfitt Jr. Al met al was het weer een geslaagde dag!”

Champions League met CSN Groep
Raoul Werger, Managing Director bij Fundaments, was ondertussen met onze partner CSN Groep bij de Champions Leage wedstrijd FC Barcelona – Slavia Praag. Raoul: “helaas was het een ietwat saaie wedstrijd, met een 0 – 0 eindstand, maar dat mocht de pret niet drukken. Het is natuurlijk altijd een enorme beleving om in Camp Nou aanwezig te zijn en het was een gezellige avond. CSN Groep, bedankt!”

Wilt u mee op virtuele reis naar dag 2 van VMworld? Onze collega’s in Barcelona hebben hun dag en de laatste ontwikkelingen vastgelegd door middel van een vlog! Bekijk hem hieronder.

Heeft u vragen over VMworld of een van de besproken onderwerpen? Neem dan gerust contact met ons op door te bellen naar 088 4 227 227 of mail naar info@fundaments.nl.

Gisteren was de officiële start van VMworld 2019. Het was een veelbelovende start met interessante sessies en een hoop nieuws omtrent de laatste ontwikkelingen in IT-land. Zes collega’s bezoeken dit jaar deze beurs en zij delen hun belevingen graag met u. Vandaag het woord aan David Schaap, IT-expert vanuit investeringsmaatschappij Quadrum. Hij staat stil bij de belangrijkste punten van dag één:

“VMworld is ontzettend relaxt begonnen. De sfeer was geweldig en ik vond het ontzettend inspirerend om te zien hoe sterk de community van VMware is. Je bent met een paar duizend man aanwezig en toch lijkt het alsof iedereen elkaar kent. Dit geeft heel veel energie.

Ik heb een partnerbijeenkomst van VMware bijgewoond en daaruit is gebleken dat VMware zich echt focust op Multi Cloud. Ze hebben een aantal bedrijven overgenomen om deze strategie te ondersteunen. We staan aan de vooravond van enorme veranderingen en VMware is hier meer dan klaar voor! Het is mooi om te zien dat Fundaments hier ook heel goed op voorsorteert.

Ik hoop de komende dagen echt veel kennis op te doen en sessies bij te wonen, zodat we de strategie van Fundaments nog beter in de Nederlandse markt neer kunnen zetten om op die manier succesvol te blijven.”

Wil je mee op virtuele reis naar dag 1 van VMworld? Onze collega’s in Barcelona hebben hun dag en de laatste ontwikkelingen vastgelegd door middel van een vlog! Bekijk hem hieronder.

Heeft u vragen over VMworld of een van de besproken onderwerpen? Neem dan gerust contact met ons op door te bellen naar 088 4 227 227 of mail naar info@fundaments.nl.