SaaS (Software as a Service)

SaaS, ofwel Software as a Service, is de meest voorkomende vorm van cloud hosting. SaaS biedt cloud based software, waardoor gebruikers via het internet verbinding kunnen maken met toepassingen in de cloud, zoals e-mail, agendafuncties, ERP en kantoorsoftware (bijvoorbeeld Microsoft Office 365). Maar waarom is SaaS zo populair?

 

saas

Wat is SaaS?

SaaS is zo populair doordat deze clouddienst veel gemak biedt en volledig wordt gecontroleerd door de IT-dienstverlener. De gebruiker heeft er zelf dus geen omkijken naar. Het beheer van de servers, netwerk, opslag en applicatie wordt volledig door de SaaS-aanbieder gedaan. De keerzijde hiervan is dat u als gebruiker zelf niets kunt veranderen aan het pakket. Bevalt iets niet, dan kunt u een verzoek doen bij de producent, maar is het aan hen om hier iets mee te doen.

Simpel gezegd draait SaaS om het aanbieden van software vanuit de cloud, zodat er geen gebruik gemaakt hoeft te worden van on-premises resources en niets zichtbaar is van de achterliggende infrastructuur.

De kenmerken van SaaS

U hoeft de software (en de onderliggende hardware) niet aan te schaffen, maar u betaalt alleen voor het gebruik ervan. U heeft enkel toegang tot de software via het internet of via een privénetwerk. De software zelf staat namelijk in de cloud. We spreken daarom ook wel over cloud based software. De SaaS-aanbieder zorgt tevens voor het beheer van de applicatie, zoals het maken van back-ups, het onderhouden en installeren van nieuwe versies en het verzorgen van updates en beveiliging.

De voordelen van SaaS

  • Lage kosten: u betaalt in abonnementsvorm en alleen voor wat u nodig heeft;
  • Toegankelijkheid: met een internetverbinding kunt u overal aan het werk, van laptop tot mobiele telefoon;
  • Schaalbaarheid: op- of afschalen is geen probleem.
  • Updates: de SaaS-aanbieder voert regelmatig updates uit. Hierdoor heeft uw IT-afdeling de handen vrij voor meer bedrijfskritische taken.
Niet gevonden wat u zocht?
Een sprong voorwaarts
“Door gebruik te maken van het platform en de expertise van Fundaments hebben we als bedrijf een sprong voorwaarts gemaakt in de professionalisering van ons deel van de keten."
Jeroen Mahler
Managing Director bij CoBrowser
Steengoede flexibiliteit
“De steengoede flexibiliteit van Fundaments is ook een belangrijke factor. Met de instelling dat iets eerst gefixed moet zijn en dat we dan pas over de factuur gaan praten, helpen ze ons enorm.”
Jeroen Mahler
Managing Director bij CoBrowser
Moderne slimme firewall
"Wij zochten een oplossing die ons helpt om iedere mogelijke vector-aanval te kunnen verdedigen. We hadden vooral behoefte aan een moderne en slimme firewall. Met het aanbod van Fundaments voor de Next Generation Redundant Firewall, die gebaseerd is op de technologie van Fortinet, hebben we nu precies wat we zochten. Voor ons was het een logische keuze.”
Maarten Huijs
Engineer bij Kempen Automatisering
Vertrouwen op een partner
"Soms is specifieke kennis noodzakelijk. Daarnaast is het niet altijd rendabel die kennis zelf in huis te halen. Dan is het goed als je kunt vertrouwen op een partner die je daarin ontzorgt, thuis is in de materie en niet voor alles direct een rekening stuurt. Die partner gaat open met je in gesprek: wat wil je, hoe kunnen we dat samen aanvliegen en hoe kunnen we dat oplossen. Dat is wat Fundaments doet."
Richard Hagen
van de Rolf groep
Meerdere fysieke locaties
"Als de klant bijvoorbeeld zijn data met het oog op DR op meerdere fysieke locaties wil hebben ondergebracht, kan dat ook. Maar of het nu om maatwerk gaat of om de uitgekiende standaard opties: hij heeft er geen omkijken naar. Dat is toch wel het mooie aan de nieuwe manieren van BU en DR."
Michel Erkens en Alexander van Bruchem
van Onguard
Goede oplossing met minder kosten
“Als je de connectiviteitskosten, dus de private verbindingen, ziet als onderdeel van een migratie naar de cloud, waarbij je geen eigen hardware en onderhoud meer nodig hebt, je verzekeringspremie omlaag kan en de energiekosten op de zaak kan afnemen, zul je zien dat dit echt een goede oplossing is.”
Jeroen Bruggeman
Enterprise Administrator bij CNS-IT
Veiligheid op nr. 1
Bij CoBrowser hebben ze gemerkt dat er in de markt nogal een verschil is in hoe partijen met veiligheid omgaan. “Er zijn bedrijven die dit minder belangrijk vinden. Voor ons is het echter essentieel dat wij een partner vinden die daar ook mee bezig is. Daarom hebben wij ook voor Fundaments gekozen. Veiligheid is een heel natuurlijk onderdeel van onze samenwerking.”
Frank Leegstra
Directeur en Security Officer bij CoBrowser