De verschillende cloud typen

Er zijn mensen die altijd al met hun hoofd in de wolken zitten, maar voor diegenen die wat minder bekend zijn met de cloudterminologie leggen we graag nog even uit wat de verschillende cloud service typen zijn. De cloud is een veelomvattende benaming. Kort gezegd is het het opslaan en opvragen van gegevens, software en bestanden op een andere plek dan uw eigen locatie.

Cloud typen

Welke cloud typen zijn er?

De cloud bestaat uit meerdere lagen. Het begint bij het fundament, ofwel de infrastructuur. Daarop wordt een platform gebouwd. Dit platform zorgt ervoor dat de applicaties gedraaid kunnen worden. Zo ontstaan er drie lagen: van infrastructuur tot platform en applicaties. Ofwel IaaS, PaaS en SaaS. Elke laag heeft zijn eigen doel, die vaak ondersteuning biedt aan de volgende laag. Daarbij is er een verband tussen de controle en de verantwoordelijkheid tussen deze lagen. Welke laag een organisatie kiest, is dus ook sterk afhankelijk van hoeveel de organisatie uit handen wil geven en wat ze graag in eigen beheer willen houden.

IaaS (Infrastructure as a Service)

IaaS, ofwel Infrastructure as a Service, is als het ware het fundament van de cloud. Het is de basis waar alle andere cloudlagen op worden gebouwd. Daarmee is het ook meteen de minimale laag die u kunt outsourcen. Het is te vergelijken met de on-premises service die voorheen vaak gebruikt werd. Alleen is bij IaaS de gehele infrastructuur verplaatst naar de cloud. Als gebruiker beheert u zelf het operating systeem, de database, applicaties en data.

Kort gezegd biedt IaaS u dus virtuele machines, maar ook storage die schaalbaar is en in abonnementsvorm aangeboden kan worden. U heeft hierdoor maximale controle en verantwoordelijkheid over uw eigen omgeving.

IaaS van Fundaments brengt een aantal voordelen met zich mee. Zo hoeft u zelf geen hardware meer aan te schaffen en te ouderhouden. U kunt nu op abonnementsbasis gebruik maken van de cloud services van Fundaments. U betaalt alleen wat u gebruikt en hoeft daardoor dus geen grote investeringen te doen. Een ander voordeel is dat het bij Fundaments een stuk veiliger staat, doordat wij een omgeving hebben waar voldaan moet worden aan strenge certificeringseisen.

PaaS (Platform as a Service)

PaaS staat voor Platform as a Service. Bij dit cloud type wordt er wat meer gemanaged dan bij IaaS. Zoals de naam al aangeeft, biedt PaaS een platform. Hierop kunt u als gebruiker software installeren om bijvoorbeeld SaaS-diensten aan te bieden. Bij PaaS hoeft u, in tegenstelling tot IaaS, niet zelf een virtuele machine in te richten. Hierdoor wordt er dus meer controle bij de leverancier gelegd dan bij IaaS. Er wordt namelijk niet alleen hardware (in de cloud) gehuurd, maar ook de virtualisatie laag en bijbehorende diensten (middleware als Java en .NET) worden gemanaged door de leverancier. De inrichting van software wordt voor u geïnstalleerd en beheerd. Toch moeten er bij PaaS wel meer beheerstaken worden uitgevoerd dan bij SaaS. U blijft bijvoorbeeld zelf verantwoordelijk voor uw data en het beheer en de ontwikkeling van de applicaties. Het voordeel van PaaS is dat er snel en gemakkelijk een test-, ontwikkel- of deploymentomgeving kan worden opgezet.

SaaS (Software as a Service)

SaaS, ofwel Software as a Service, is het meest gebruikte cloud type. Dit komt veelal doordat deze clouddienst veel gemak biedt en volledig wordt gecontroleerd door de leverancier. De gebruiker heeft er zelf dus geen omkijken naar. Het beheer van de servers, netwerk, opslag en applicatie wordt volledig door de leverancier gedaan. De keerzijde hiervan is dat u als gebruiker zelf niets kunt veranderen aan het pakket. Bevalt iets niet, dan kunt u een verzoek doen bij de leverancier, maar u bent afhankelijk van hen of het verzoek wordt ingewilligd.

Simpel gezegd draait SaaS om het aanbieden van software vanuit de cloud, zodat er geen gebruik gemaakt hoeft te worden van on-premises resoucres en niets zichtbaar is van de achterliggende infrastructuur.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Er zit een evenredig verband tussen de mate van controle en de mate van verantwoordelijkheid tussen deze cloudlagen. Als uitgangspunt hoort de behoefte van de klant te liggen bij de mate van verantwoordelijkheid die de klant wil, kan of (door toezichthouders) moet dragen. De voor- en nadelen zijn zo verschillend per situatie, door specifieke diensten enerzijds en wensen anderzijds, dat wat een nadeel is voor de één als voordeel door de ander wordt ervaren. Zo zal een accountant misschien zelf een SaaS-dienst afnemen bij Twinfield, dit past immers bij het kennisniveau, én zal de systeembeheerder van die accountant weer liever rechtstreeks een IaaS van Fundaments willen afnemen.

De verschillende vormen van cloud staan overigens niet op zichzelf. Vaak wordt hierin naargelang de behoefte gecombineerd. Zo kan een IT-dienstverlener een IaaS afnemen om daarop zelf werkplekdiensten te maken. Deze combineert hij bijvoorbeeld met Office365 voor e-mail. Dit gecombineerde eindproduct biedt hij vervolgens als SaaS-dienst aan zijn klanten. Door het slim combineren van deze diensten kunnen u en uw klanten profiteren het beste van alle werelden.

En nog meer soorten cloud …

Naast IaaS, PaaS en SaaS zijn er ook nog verschillende soorten cloud. Denk eens aan public, private, hybride of shared cloud.

SaaS
SaaS, ofwel Software as a Service, is het meest gebruikte cloud type.  
PaaS
PaaS staat voor Platform as a Service. Bij dit cloud type wordt er wat meer gemanaged dan bij IaaS.  
IaaS
IaaS, ofwel Infrastructure as a Service, is als het ware het fundament van de cloud. Het is de basis waar alle andere cloudlagen op worden gebouwd.  
Wilt u ook naar de cloud?