Whitepaper: belang van disaster recovery beleid keyboard_arrow_right

DRaaS

Stilstand is achteruitgang. Niet alleen voor uw organisatie, maar ook voor uw klanten. Daarom biedt Fundaments diensten als back-up as a service en disaster recovery as a service. Hiermee heeft u altijd een kopie van alle virtuele machines op een tweede datacenterlocatie staan. U en uw klanten hoeven zich dus geen zorgen meer te maken over het verlies van data.

draas

Voorkom een financiële ramp

Disaster recovery as a service (DRaaS) is iets waarvan elke organisatie hoopt het nooit te hoeven gebruiken. Toch kan DRaaS een financiële ramp helpen voorkomen wanneer er bijvoorbeeld brand uitbreekt. Daarbij geldt dat hoe langer de systemen onbereikbaar zijn hoe groter de schade. De verloren inkomsten, juridische zaken en reputatieschade zijn moeilijk te overkomen. Gelukkig is er een oplossing die ervoor zorgt dat u minimaal dataverlies en downtime heeft in de vorm van disaster recovery. Een oplossing die zichzelf bij een ‘ramp’ dus zeker terugverdient.

Kopie van complete virtuele omgeving

Bij disaster recovery wordt een kopie van de complete virtuele omgeving (data, systemen, netwerken en applicaties) opgeslagen op een andere locatie. De recovery-omgeving wordt daarbij gespiegeld met de primaire omgeving. Hierbij wordt er ook een network plan gemaakt, zodat de recovery-omgeving goed te bereiken is. Mocht de primaire omgeving onbereikbaar worden, dan kan er vanaf de recovery-omgeving worden verder gewerkt.

Om ervoor te zorgen dat een disaster recovery goed verlooptzijn de juiste tools en mensen nodig. Fundaments levert die in de vorm van de juiste infrastructure engineers en de software van Zerto.

Zerto

De software van Zerto wordt gebruikt om een zogenaamde failover te realiseren. Hierdoor is het mogelijk om één of meerdere virtuele machines te configureren met een vooropgezet plan, waarin wordt aangegeven wat de recovery point objective (RPO) is. Deze RPO kan worden geconfigureerd vanaf enkele seconden tot een dag. Na de configuratie zorgt de software er vervolgens voor dat de data binnen de virtuele machines aan zowel de primaire als secundaire omgeving synchroon blijft.

Eén klik op de knop

Met één klik op de knop kan er gewisseld worden tussen de primaire en secundaire omgeving en wordt dus zo de failover ingezet. De software configureert vervolgens de rest, waarbij in enkele minuten de virtuele machine geheel gesynchroniseerd wordt en weer opstart op de secundaire locatie. Daarbij is het mogelijk om de rollen tussen de primaire en secundaire locatie te wisselen, waardoor een failover dus ook terug te draaien is.

Testen tijdens productie

Uiteraard zijn ook tests uit te voeren om te zien of de recovery goed verloopt. Hierbij gaat alles hetzelfde als in een niet-test scenario, alleen zonder uitschakeling van de primaire kant en het daarna starten van de virtuele omgeving, gekoppeld aan een testnetwerk, aan de secundaire kant. Hiermee is aan te tonen dat het geconfigureerde uitwijkscenario ook daadwerkelijk aan de verwachtingen voldoet.

Waarom kiezen voor business continuity?

 • Ontvang een volledig geautomatiseerde, snelle en veilige manier voor disaster recovery op een tweede locatie.
 • U biedt uw klanten makkelijk een business continuity plan.
 • Met DRaaS van Fundaments kunt uw klanten één oplossing bieden voor zowel migratie als disaster recovery.
 • U voert testen uit zonder dat uw klant daar enige last van heeft.
 • Biedt maximale flexibiliteit binnen de cloud.
 • Binnen enkele minuten kunnen uw gegevens of die van uw klant worden teruggeplaatst.
 • Mogelijkheid om disaster recovery te optimaliseren. In geval van nood kan uw virtuele infrastructuur bij Fundaments worden opgestart. Zo staat u nooit stil.
 • U weet altijd waar uw gegevens staan. Fundaments werkt namelijk alleen samen met datacenters in Nederland.

Whitepaper over het belang van een disaster recovery beleid

Dienstbeschrijving DRaaS (PDF)

“Als de klant bijvoorbeeld zijn data met het oog op disaster recovery op meerdere fysieke locaties wil hebben ondergebracht, kan dat ook. Maar of het nu om maatwerk gaat of om de uitgekiende standaard opties: hij heeft er geen omkijken naar. Dat is toch wel het mooie aan de nieuwe manieren van back-up en disaster recovery. Natuurlijk leggen we graag tot in detail uit hoe het werkt, indien gewenst vragen we Fundaments daarbij aanwezig te zijn, maar dat komt weinig voor hoor.”

Michel Erkens en Alexander van Bruchem van Onguard

Goed voorbereid

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Zorg er daarom voor dat u goed bent voorbereid op een eventuele ramp. Volg daarom de volgende checklist:

 • De zwakste schakel in digitale veiligheid is de mens. Zorg er daarom voor dat iedereen binnen uw organisatie bewust is van de digitale gevaren en train hen in wat wel en vooral niet te doen bij het ontvangen van e-mails en in het gebruik van ‘vreemde’ SD-kaarten en USB-sticks.
 • Zorg er altijd voor dat alle applicaties en software up-to-date zijn en blijven.
 • Zorg voor een actuele back-up op een andere locatie. Gebruik bijvoorbeeld de cloudback-up van Fundaments.
 • Maak een plan van aanpak voor als u getroffen wordt door een ramp. Zorg ook voor een geprinte versie op een centrale plek, omdat u bij bijvoorbeeld een digitale gijzeling (ransom of cryptoware) niet bij de digitale versie hiervan kan.

Back-up is geen disaster recovery!

Er wordt nog vaak gedacht dat back-up en disaster recovery hetzelfde zijn, maar dat is het zeer zeker niet. Elke dag een back-up van een aantal bestanden maken zorgt er namelijk niet voor dat er bij calamiteiten snel weer verder gewerkt kan worden. Daarvoor is echt disaster recovery nodig.

Zien is geloven

Meer weten over de disaster recovery as a service (DRaaS) van Fundaments? Neem contact met ons op, bel naar 088 4227 227 of stuur een e-mail naar info@fundaments.nl.

 

STA NOOIT STIL
80% VAN DE ORGANISATIES DIE GETROFFEN WORDEN DOOR EEN ‘RAMP’, BESTAAN BINNEN 3 JAAR NIET MEER.

Een sprong voorwaarts
“Door gebruik te maken van het platform en de expertise van Fundaments hebben we als bedrijf een sprong voorwaarts gemaakt in de professionalisering van ons deel van de keten."
Jeroen Mahler
Managing Director van CoBrowser
Steengoede flexibiliteit
“De steengoede flexibiliteit van Fundaments is ook een belangrijke factor. Met de instelling dat iets eerst gefixed moet zijn en dat we dan pas over de factuur gaan praten, helpen ze ons enorm.”
Jeroen Mahler
Managing Director van CoBrowser
Moderne slimme firewall
"Wij zochten een oplossing die ons ondersteund om ieder mogelijke vector aanval te kunnen verdedigen. Wij hadden vooral behoefte aan een moderne slimme firewall en met het aanbod van Fundaments voor de Next Generation Redundant Firewall, die gebaseerd is op de technologie van Fortinet, hebben we nu precies wat we zochten. Voor ons was het een logische keuze.”
Maarten Huijs
Engineer bij Kempen Automatisering
Vertrouwen op een partner
"Soms is specifieke kennis noodzakelijk en het is niet altijd rendabel die kennis zelf in huis te halen. Dan is het goed als je kunt vertrouwen op een partner die je daarin ontzorgt, thuis is in de materie en niet voor alles direct een rekening stuurt. Die partner gaat open met je in gesprek: wat wil je, hoe kunnen we dat samen aanvliegen en oplossen. Dat is wat Fundaments doet."
Richard Hagen
van de Rolf groep
Meerdere fysieke locaties
"Als de klant bijvoorbeeld zijn data met het oog op DR op meerdere fysieke locaties wil hebben ondergebracht, kan dat ook. Maar of het nu om maatwerk gaat of om de uitgekiende standaard opties: hij heeft er geen omkijken naar. Dat is toch wel het mooie aan de nieuwe manieren van BU en DR."
Michel Erkens en Alexander van Bruchem
van Onguard
Goede oplossing met minder kosten
“Als je de connectiviteitskosten, dus de private verbindingen, ziet als onderdeel van een migratie naar de cloud, waarbij je geen eigen hardware en onderhoud meer nodig hebt, je verzekeringspremie omlaag kan, de energiekosten op de zaak afnemen en dan zijn er nog wat kostenposten die kleiner worden, dan zal je zien dat dit echt een goede oplossing is.”
Jeroen Bruggeman
Enterprise Administrator bij CNS-IT
Veiligheid op nr. 1
Bij Cobrowser hebben ze gemerkt dat er in de markt nogal een verschil is in hoe partijen met veiligheid omgaan. “Er zijn bedrijven die dit minder belangrijk vinden. Voor ons is het echter essentieel dat wij een partner vinden die daar ook mee bezig is. Daarom hebben wij ook voor Fundaments gekozen. Veiligheid is een heel natuurlijk onderdeel van onze samenwerking.”
Frank Leegstra
Directeur en security officer van CoBrowser
Tijdwinst en aanzienlijk kortere down-time
“De daadwerkelijke down-time bij een migratie kunnen we nu beperken tot enkele minuten in plaats van uren. Dat biedt dus veel voordelen voor onze klanten en dat is natuurlijk het belangrijkste. Daarnaast levert het ook tijdwinst op voor onze engineers.”
Harm Jan Stam
Technical Supervisor bij Oxilion