cases to be proud of

CNS-IT over Private verbindingen als belangrijke bouwsteen

De term private verbinding is geen gemeengoed in Nederland. Hoewel de meesten zich iets kunnen voorstellen bij de betekenis, weten slechts weinigen wat de voordelen zijn. Hierdoor kan het beeld ontstaan dat het complex en bij uitstek bedoeld is voor grote organisaties.

Fundaments levert private verbindingen en zorgt er voor dat bedrijven zo toegang kunnen krijgen tot de toepassingen die gebruik maken van het IaaS platform van Fundaments. Omdat wij een partner-only bedrijf zijn, waarbij de partners de contacten met de gebruikers hebben, moeten de vragen waarom en voor wie private verbindingen bij uitstek geschikt zijn aan een partner worden gesteld. Jeroen Bruggeman van CNS-IT uit Doetinchem kan aan de hand van praktijkvoorbeelden goed antwoord op deze vragen geven.

“Wij zijn als totaal automatiseerder in de regio actief. We zien dat ook hier steeds meer bedrijven de voordelen inzien van cloud. Afscheid nemen van de eigen server op de zaak kan pas als er een oplossing is voor de volgende twee zaken: hoe kom ik bij mijn applicaties en data en hoe zorg ik ervoor dat dat op een goede en veilige manier gebeurt.

Type verbindingen

In dit soort situaties heeft de klant behoefte aan een vaste verbinding naar het datacenter of de cloud waar zijn gegevens staan opgeslagen en exact daarvoor is een private verbinding de geschikte oplossing. Voor welk van de soorten men kiest, is afhankelijk van een aantal factoren, waarbij uiteraard beschikbaarheid van de benodigde infrastructuur de belangrijksten zijn.

“Gebruik maken van een consumenten VDSL of kabel verbindingen moet je niet als serieuze optie zien,” daar is Bruggeman stellig in: “daar zit geen SLA op. En zaken als overboeking spelen ook een niet te onderschatten rol. Maar of je nu kiest voor dark fiber, een VLAN of VPN, elk van de toepassingen heeft sterke punten en een aantal zaken waarmee je rekening moet houden. Zo is een VPN goedkoop, maar moet je wel concessies doen op het gebied van veiligheid. Dark fiber is bijzonder veilig, maar daar is wel een prijskaartje aan verbonden. VLAN’s zijn zonder meer een zeer interessant alternatief voor beiden.”

“Zo is een VPN goedkoop, maar moet je wel concessies doen op het gebied van veiligheid. Dark fiber is bijzonder veilig, maar daar is wel een prijskaartje aan verbonden.”

Het verdient om een aantal redenen de voorkeur een gewone internetverbinding of VPN, om bij de externe data te komen, te vermijden. Zoals Bruggeman al aangaf zit er op een consumentenlijn geen SLA. Daarnaast geldt dat het communicatie pad in beide gevallen onbekend is, het verkeer van en naar de externe datalocatie kan zelfs via het buitenland gerouteerd worden. Om die reden doen bedrijven die met vertrouwelijke of waardevolle data werken er goed aan op dit punt advies in te winnen (voor wat betreft compliance voorschriften).

Bouwsteen en Voorwaarde

Een private verbinding is zowel een voorwaarde als belangrijke bouwsteen die het mogelijk maakt alle servers, op de zaak en waar onderhoud op nodig is, uit te faseren. Wat de klant er voor terugkrijgt is een netwerk aansluiting waar alle computers op de zaak mee worden verbonden.

Daarmee kan veilig en snel van data en de toepassingen in een datacenter of de cloud worden gebruikt. De gebruikers merken geen verschil met de oude situatie. Zeker in het geval van VLANs en dark fiber geldt dat de verbindingen een lage latency en hoge uptime kennen en uiterst stabiel zijn. VLANs en dark fiber worden ook op 24/7 basis gemonitord door de leverancier.

Kijk verder dan de offerte

Op de vraag of private verbindingen voor ieder type bedrijf geschikt zijn antwoord Bruggeman: “ik zie dat zowel de dakdekker als de advocaat er gebruik van maken en die doen dat omdat het alleen maar voordelen biedt. De fout die nog wel eens wordt gemaakt is dat er slechts wordt gekeken naar wat er op de offerte staat. Maar als je de connectiviteitskosten, dus de private verbindingen, ziet als onderdeel van een migratie naar de cloud, waarbij je geen eigen hardware en onderhoud meer nodig hebt, je verzekeringspremie omlaag kan, de energiekosten op de zaak afnemen en dan zijn er nog wat kostenposten die kleiner worden, dan zal je zien dat dit echt een goede oplossing is.”

Meer weten over Fundaments en haar diensten? Neem dan contact met ons op.